ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 15/03/2020

ДАВИДОВИЋ: НАКНАДА ПОРОДИЉАМА ОД 405 КМ ВЕЋ ДОНИЈЕЛА РЕЗУЛТАТЕ

 

Влада Српске континуирано спроводи мјере пронаталитетне политике, али истовремено ради на унапређењу постојећих и увођењу нових мјера с циљем бројније, просперитетније и напредније Републике Српске, рекла је Давидовићева

 

Приредила: Рајана ЈАКОВЉЕВИЋ

БАЊАЛУКА, 15. МАРТА /СРНА/ - Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић изјавила је у интервју Срни да је накнада од 405 КМ незапосленим породиљама донијела резултате, те је по оцјени јавност и струке, позитивна, конкретна и ефикасна.

"Демографи су установили да је број новорођене дјеце нешто већи него претходних година и ту чињеницу су повезали управо са овом мјером. Ипак, тај број још није довољан за обезбјеђење просте репродукције и зато настављамо даље са Програмом демографске обнове", рекла је Давидовићева.

Ова мјера, подсјетила је она, односи се на све мајке које су незапослене у моменту када се породе и траје годину дана за једно, односно 18 мјесеци за близанце и треће дијете.

Давидовићева је истакла да је Министарство породице, омладине и спорта више од деценије реализује Посебан програм субвенције каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове којим субвенционише један процентни поен каматне стопе.

"Инвестиционо развојна банка је ове године увела нову кредитну линију за младе брачне парове до 30 година, оба супружника, са значајно мањом каматном стопом од три одсто, што је уз субвенцију Министарства значајна помоћ младим брачним паровима. То је нова системска мјера пронаталитетне политике", појаснила је Давидовићева.

Према њеним ријечима, другу нову мјеру увело је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, које је ове године први пут у Правилник о додјели новчаних подстицаја уврстило мјеру подршке за рађање дјеце на пољопривредним газдинствима, којим је дефинисано да право на накнаду у износу од 500 КМ за свако новорођене дијете имају само регистрована пољопривредна газдинства, комерцијална или некомерцијална.

"Разматра се и усвајање једног од понуђених модела дјечијег додатка који је експертски тим, који је окупила предсједнк Републике Српске, предложио у документу `Демографски развој и популациона политика Републике Српске - анализа стања и приједлог мјера`", навела је Давидовићева.

Према њеним ријечима, постоји стални контакт и са локалним заједницама чија улога је изузетно значајна када је ријеч о мјерама пронаталитетне политике, јер најбоље могу процијенити која мјера би на њиховом локалитету дала најбоље резултате.

Говорећи о активностима које Министарство спроводи на унапређењу мјера за подстицај рађања дјеце и планирања породице, министар је подсјетила да је Савјет за демографску политику предложио Влади Републике Српске неке нове мјере које би могле бити подстицајне за рађање дјеце и планирање породице, али Влада још није разматрала те мјере јер су тренутно сви капацитети усмјерени у суочавање са вирусом корона и превенцију.

"Министарство, осим субвенција каматне стопе на стамбене кредите, обезбјеђује једнократну помоћ у износу од 2.000 КМ свим тројкама рођеним у Републици Српској", појаснила је Давидовићева.

Директна подршка родитељима је, навела је она, и обезбјеђивање бесплатних уџбеника за одличне ученике од трећег до деветог разреда из породица са четворо и више дјеце, а као нова мјера уведено је и обезбјеђивање бесплатних уџбеника побједницима школских такмичења и то ће реализовати Министарство просвјете и културе.

"Од почетка ове године Влада Републике Српске у потпуности рефундира бруто плате породиљама, што је дефинисано Законом о дјечијој заштити. Преко Фонда за дјечију заштиту свим породицама се исплаћује једнократна новчана помоћ за рођење трећег дјетета у износу од 600 КМ, а четвртог у износу од 450 КМ", рекла је Давидовићева.

"ВОЛИМ СРПСКУ" - И У СРПСКОЈ СЕ МОЖЕ БИТИ УСПЈЕШАН

Она је нагласила да је Министарство покренуло и кампању да би промовисали истинске породичне вриједности и подсјетили на значај очувања породица и у наредном периоду ће и појачаном медијском активношћу настојати ову кампању приближити грађанима.

"Tрудићемо се да афирмишемо породицу, подсјетимо да је она основ свега и најважније уточиште за сваког човјека", додала је министар породице, омладине и спорта Српске.

Давидовићева је нагласила да планирају и теренски рад, ослушкиваће потребе грађана и трудити се да их упознају са свим правима која су им законом загарантована, а о којима можда нису довољно информисани. И то је, каже она, једнако важно, јер се показало да, иако се годинама реализују неки пројекте, грађани не знају за њих све док их се директно не тиче.

"Јасно нам је да за формирање породице морају бити испуњени одређени услови, првенствено запослење и рјешавање стамбеног питања. Жељели смо да покажемо да се у Републици Српској може живјети, остварити успјех, формирати породица и да охрабримо младе људе. Зато смо покренули кампању `Волим Српску` у којој промовишемо успјешне младе људе, који су овдје остварили успјех и желе да граде своју будућност у Републици Српској", истакла је Давидовићева.

Она је рекла да власти Српске желе да врате позитивне узоре и подсјете на моделе понашања успјешних младих људи који треба да буду инспирација новим генерацијама.

Осврћући се на усклађивање рада и родитељства, Давидовићева је рекла да улога локалних заједница и у овом сегменту јако важна зато што се усклађивање рада и родитељства у највећој мјери односи на предшколске установе које су у надлежности локалних заједница.

"Лично сматрам да је овај сегмент јако важан и потрудићу се у наредном периоду да, у сарадњи са Савезом општина и градова, интензивирам рад на увођењу мјера с циљем усклађивања рада и родитељства", закључила је Давидовићева.