ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија13/03/2020

ПРЕДЛОЖЕНО ВИШЕ МЈЕРА ЗА УБЛАЖАВАЊЕ ПОСЉЕДИЦА ВИРУСА КОРОНА

 

БАЊАЛУКА, 13. МАРТА /СРНА/ - Штаб за праћење штетних посљедица вируса корона на стање у привреди Републике Српске сачинио је приједлог мјера за ублажавање штетних посљедица вируса корона на привредне субјекте у Српској.

 

Међу мјерама је одгода плаћања пореза на добит и свих обавеза по завршном рачуну за прошлу годину до 30. јуна, а обавезе ће бити исплаћене у ратама до краја 2020. године, затим хитна исплата поврата пореза и доприноса за повећање плата у прошлој години, гдје исплата почиње у понедјељак, 16. марта, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

У понедјељак, 16. марта, у Влади Српске биће одржан састанак са представницима свих банака у Републици Српској ради обезбјеђења грејс периода за кредитна задужења привредних субјеката, једна је од предложених мјера.

Смањење парафискалних намета у завршној фази биће реализовано у априлу 2020. године, а код најугроженијих привредних субјеката који раде са земљама које су најтеже погођене вирусом корона, вршиће се анализа стања појединачно.

Међу мјерама је и увођење мораторијума на отплату кредита Инвестиционо-развојне банке у трајању од три мјесеца за привредне субјекте у Републици Српској.

Влада Српске именовала је на данашњој телефонској сједници Штаб за праћење штетних посљедица вируса корона на стање у привреди Српске на чијем челу је премијер Радован Вишковић.

У тај Штаб именовани су министар финансија Зора Видовић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић, министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић, министар саобраћаја и веза Ђорђе Поповић и министар трговине и туризма Сузана Гашић.