ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија13/03/2020

ГРАБОВАЦ: РАЗМОТРИТИ ОДГАЂАЊЕ ИЛИ ОТПИС ПОРЕЗА И ТАКСИ

 

БАЊАЛУКА, 13. МАРТА /СРНА/ - Извршни директор Удружења економиста Републике Српске /Свот/ Саша Грабовац изјавио је да државни органи који наплаћују порезе и таксе треба да размисле о отпису или барем одгађању наплате тих обавеза како би помогли привреди да се избори са посљедицама ширења вируса корона.

 

"Та средства треба да буду усмјерена плански и да оду у праве руке", рекао је Грабовац Срни.

Он је подсјетио да јавни дуг Републике Српске и већине локалних заједница даје простора за нова задужења, што је добра ствар. "Да нису свели дуг на тај ниво било би много мање простора за дјеловање", додао је Грабовац.

Он је оцијенио да је прави тренутак за издавање трезорских записа да би била превладана неликвидност која би настала одгађањем или отписом пореских обавеза.

"То не треба да буде правило, него да тиме буду помогнути сектори који су посебно погођени. Треба најприје видјети како помоћи туризму, транспорту и предузећима која су извозно оријентисана, а поготово онима која извозе у Италију и која увозе репроматеријал из Кине и других земаља погођених вирусом корона", нагласио је Грабовац.

Према његовим ријечима, банке су посљедњих година преликвидне и имају ниске камате.

"То је добра ствар. Камате би требало да остану на том нивоу јер ће вјероватно Европска централна банка и централне банке САД и других држава одредити најниже могуће референтне камате стопе због подстицаја својим привредама. Очекујем да камате неће расти и да ће комерцијалне банке моћи да направе мораторијум на отплату кредита бар у вријеме док ствари поново не профункционишу", навео је Грабовац.

Он је подсјетио да су БиХ и остале земље Балкана релативно сиромашне и да немају много могућности, додајући да искуства из времена поплава 2014. године показују да се брзим мјерама може знатно умањити штета и брзо нормализовати живот и економска активност.

"То је доказ да се и са ограниченим средствима може нешто урадити. Уколико буде предузет низ мјера, посљедице се могу минимизирати и велики број предузећа успјешно савладати и ову кризу која није мала, али је сигурно савладива", рекао је Грабовац.

Он је додао да се често у оваквим ситуацијама помиње солидарност која треба да буде изражена у свим аспектима.

"Предузећима би требало дозволити да уведу колективне одморе. Иако то неће одговарати великом дијелу радника треба показати разумијевање. Морају бити солидарни и држава и радници и послодавци", сматра Грабовац.

Он је оцијенио да је логично да је до сада највећа пажња посвећена здравственом апсекту и да је добро да органи на свим нивоима раде свој посао.

"С обзиром на искуства из Италије гдје се можда и закаснило са предузимањем мјера, добро је што су наше власти предузеле радикалне мјере. Али мало пажње је посвећено економским посљедицама. У развијеним земљама већ се увелико припремају мјере и сматрам да и Влада Републике Српске и други фактори у БиХ који утичу на пословање предузећа треба да направе план да би посљедице биле смањене", рекао је Грабовац.

Он је додао да ће посљедица сигурно бити, иако се сада не може прогнозирати којег обима.