ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура13/03/2020

ОД ПЕТ ТАКМИЧАРСКИХ ПРЕДСТАВА ЧЕТИРИ СУ НАРОДНА ПОЗОРИШТА

 

ПРИЈЕДОР, 13. МАРТА /СРНА/ - Директор Позоришта Приједор Зоран Барош изјавио је данас да је изузетно задовољан селекцијом представа које ће учествовати на 15. међународном фестивалу позоришта "Златна вила".

 

"Оно што треба овом приликом истаћи јесте да се чак четири народна позоришта ове године такмиче за награде у званичној конкуренцији", рекао је Барош на конференцији за новинаре у Приједору.

Он је најавио да ће од 16. марта до 3. априла моћи да се резервишу и купе пакети улазница за свих седам представа по промотивној цијени од 60 КМ, а након тога услиједиће слободна продаја појединачних улазница по цијенама од 12 до 15 КМ.

"Позивамо гледаце да од понедјељка телефонским путем резервишу пакете по минималним и популарним цијенима гдје је на један пакет уштеда 27 КМ, што није занемариво", поручио је Барош.

Он је додао да је буџет фестивала 102.000 КМ, гдје град обезбјеђује 80.000 КМ, а остало би требало да буде покривено из Министарства просвјете и културе Републике Српске, од продаје улазница и уз помоћ спонзора.

"Очекујемо конкурс Министарства просвјете и културе Републике Српске на који ћемо се пријавити за суфинансирање овог фестивала, а, према ранијим најавама из ресорног министарства, у овој години посебна пажња посветиће се управо позоришној умјетности будући да Народно позориште Републике Српске обиљежава јубилеј 90 година, те се предвиђа и већа подршка и свим другим позориштима", навео је Барош.

Петнаести међународни фестивал позоришта "Златна вила" Приједор биће одржан од 20. до 26. априла, али је због пандемије вируса корона припремљен и резервни термин од 25. до 31. маја.

У такмичарском дијелу учествују Хрватско народно казалиште Мостар с представом "Логорилијада" по тексту Драгана Комадине и у режији Ивана Леа Леме, Театар "Керемпух" из Загреба с представом "Биљежница Робија К" по тексту Виктора Иванчића и у режији Марине Пејновић и Народно позориште из Београда с представом "Балкански шпијун" по тексту Душана Ковачевића и у режији Татјане Мандић Ригонат.

Такмиче се и Народно позориште из Суботице с представом "Зла жена" по тексту Јована Стерије Поповића и у режији Иве Милошевић, Народно позориште из Бањалуке с представом "Злочин и казна" по роману Фјодора М. Достојевског и у режији Душана Петровића, док ће у ревијалном дијелу Зијах Соколовић играти монодраму "Лијево, десно – глумац", а у част побједника фестивала Позориште Приједор премијерно ће играти представу "Силе у ваздуху" по тексту Небојше Ромчевића и у режији Слободана Перишића.

Иза сваке такмичарске представе биће одржан округли сто који ће водити редитељ из Новог Сада Иван Обренов, а у пратећем програму биће уприличена изложба фотографија "Бора Тодоровић у дјелима Александра Поповића и Душана Ковачевића", представљање глумца Љубомира Бандовића, промоција романа "Шиндлеров лифт" Дарка Цвијетића и промоција монографије Аните Панић "Милена Дравић или кључ снова".

Селектор фестивала је Марко Мисирача, а жири Зијах Соколовић предсједавајући и чланови Томислав Чадеж и Жељко Хубач.