ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија14/03/2020

ПОКАЗАТИ СИНЕРГИЈУ ИЗМЕЂУ ЛОКАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ И ЗАЈЕДНИЧКОГ НИВОА

 

РОГАТИЦА, 14. МАРТА /СРНА/ - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас у Рогатици да је необјашњиво да ова општина пет година није учествовала ни са једним пројектом на заједничком нивоу и да Савјет министара у том периоду није обратио пажњу на ову локалну заједницу.

 

"Ми то хоћемо да промијенимо и да покажемо јасну синергију између локалне заједнице и заједничког нивоа", рекао је Кошарац након састанка са начелником општине Рогатица Милорадом Јагодићем.

Кошарац је истакао да ће приоритет бити очување сваког радног мјеста и отварање нових.

Према његовим ријечима, једна од тема данашњег састанка било је питање Фабрике пречистача у Рогатици, која је сегмент намјенске индустрије.

"Куповина ове фабрике и запошљавање нових 120 људи јесте одговорна политика ове локалне заједнице", констатовао је Кошарац и најавио да ће са надлежним министарством Републике Српске бити тражене нове могућности за Фабрику пречистача.

Он је напоменуо да намјенска индустрија у БиХ учествује у спољнотрговинском промету са више од 340 милиона КМ, као и да у Републици Српској постоје капацитети намјенске индустрије које треба развијати и који могу имати веће учешће у спољнотрговинском промету БиХ у овој области.

Министар спољне трговине и економских односа навео је да је са начелником Рогатице разговарао и о извозу сјеменског кромпира и кромпира, те напоменуо да се на овом подручју годишње произведе око 1.270 тона сјеменског кромпира.

"Та чињеница говори да видимо како афирмисати ову производњу и помоћи пољопривредним произвођачима да изађу на нека друга тржишта", нагласио је Кошарац.

Он је изразио задовољство што се на Борикама опрема озбиљан центар који ће унаприједити и модернизовати производњу кромпира.

"С аспекта спољнотрговинског промета, Министарство спољне трговине и економских односа ће посебну пажњу обратити на овај ниво производње у Рогатици и заштити домаће производње отварањем нових тржишта", додао је Кошарац.

Министар спољне трговине и економских односа рекао је да је разговарано и о прерађивачким капацитетима месне индустрије у Рогатици.

"`Визион` је један од препознатљивих домаћих брендова који је заступљен на тржишту у БиХ, а заинтересовани су за извоз јунећег и говеђег меса. Омогућавање извоза за ову рогатичку фирму значиће стабилност за запослене и отварање нових радних мјеста", прецизирао је Кошарац.

Он је поновио став да све сертификоване клаонице у Републици Српској и Федерацији БиХ треба да раде редовно када су у питању извозни аранжмани БиХ.

"Мислим да постоји шанса на основу исказане пословне потребе фирме `Визион` да буду сертификовани", рекао је Кошарац и истакао да је његов став да сертификоване клаонице примарно треба да се ослањају на домаћу производњу.

Кошарац је додао да је разговарано о унапређењу млијека на подручју Рогатице, те напоменуо да годишња производња млијека у овој општини износи милион литара, које се углавном испоручује мљекари "Пађени" из Билеће.

Он је најавио помоћ и овој производњи, између осталог проналажењем и нових тржишта.

"Незаобилазно питање у Рогатици су дрвопрерађивачи, чије потребе износе 80 хиљада кубних метара годишње, а успијевају да обезбиједе око 40 хиљада кубних метара", рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, озбиљно се размишља о формирању радне групе за креирање одлуке о ограничењу извоза обловине, што је једна од мјера која ће се радити заједно са ентитетским министарствима и привредним коморама, те напоменуо да би таква мјера заштитила домаћу производњу и радна мјеста.

Министар спољне трговине и економских односа изразио је захвалност начленику и општинској управи за предузете активности на заштити здравља становништва од глобалног проблема који је изазвао вирус корона.

Начелник општине Рогатица нагласио је да је министар спољне трговине и економских односа изразио разумијевање за рјешавање проблема и потреба ове локалне заједнице.

"Упознали смо министра о актуелној ситуацији и проблемима", рекао је Јагодић новинарима и изразио захвалност на Кошарчевој посјети и исказаној спремности да помогне.