ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија15/03/2020

КОМПАНИЈА НЕМА НИКАКАВ ПОСЛОВНИ АРАНЖМАН СА ФИРМАМА ИЗ ИРАНА

 

ЗВОРНИК, 15. МАРТА /СРНА/ - Менаџмент Компаније "Алумина" из Зворника саопштио је да нема никакав пословни аранжман са фирмама из Ирана и апелује на поједине медије и политичаре да ову компанију не доводе у контекст било каквог нуклеарног програма.

 

Менаџмент "Алумине" најоштрије је осудио тенденциозне и нетачне наводе сарајевског портала "Журнал.инфо", који ову компанију довео у везу са иранским нуклеарним програмом, наглашавајући да ову фабрику искључиво интересује сопствени развој, као и привредни развој Републике Српске и БиХ.

"Овакви текстови остављају далекосежне посљедице не само по компанију и њене свјетске купце него и по цјелокупну економију Републике Српске и БиХ, као и економску егзистенцију 1.500 запослених", наводи се у саопштењу.

Компанија "Алумина", истиче се у саопштењу, биће приморана да због нарушавања угледа и довођења у питање извоз на европско и свјетско тржиште, правду потражи на надлежном суду и истовремено позива домаће и међународне истражне институције које врше ову врсту контроле да се у наводе менаџмента увјере непосредно у фабрици.

Менаџмент "Алумине" изражава жаљење што аутор текста "Журнала.инфо" није нашао за сходно да прије објављивања текста контактира менаџмент компаније и провјери тачност ових информација.

Компанија "Алумина" обавјештава јавност да као претежно извозно предузеће са око 500.000 тона извоза и 150 купаца широм свијета, нема, а нити је имала купце робе из Ирана будући да је ова земља под санкцијама УН.

"Дакле, нити један килограм робе коју `Алумина` производи не продаје директно Ирану или индиректно преко других земаља, како медији спекулативно наводе", наглашава се у саопштењу менаџмента.

Са друге стране, након што су Литванци који су били власници фабрике отишли из Републике Српске, "Алумина" је, додаје се у саопштењу, потпуно промијенила своју производњу на начин да металуршку глиницу која се користи у производњи алуминијума сведе на минимум, те своју производњу оријентише ка неметалуршком програму.

"Колика је размјера медијских инсинуација и незнања о производном програму `Алумине` најбоље говори чињеница да наши производи ни на који начин нису у функцији било каквог нуклеарног програма, нити `Алумина` има купце из области војне индустрије", истиче се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је, након низа молби економског одјељења Амбасаде Ирана у Сарајеву за састанак у вези са упознавањем са компанијом "Алумина", Служба маркетинга "Алумине" имала састанак са замјеником амбасадора за економски сектор, те је економском сектору иранске Амбасаде предочено да је Иран под санкцијама и да није могуће остварити пословну сарадњу са фирмама из те земље, о чему постоје и писмени докази.

Текст под називом "Алумина у центру међународне истраге" објављен је 14. марта на порталу "Журнал.инфо".