ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика16/03/2020

НОВИ ПРЕДСЈЕДНИК ЦИК-а ВАЊА БЈЕЛИЦА ПРУТИНА

 

САРАЈЕВО, 16. МАРТА /СРНА/ - Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ изабрала је Вању Бјелицу Прутина за предсједника ЦИК-а, речено је Срни у тој комисији.

 

Након што је Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ прошле седмице смијенио Бранка Петрића и Новака Божичковића и изабрао нове чланове ЦИК-а Прутину и Јована Калабу ЦИК је данас одржао сједницу и изабрао Прутину за Петрићевог насљедника на функцији предсједника.

Петрић је на ову позицију изабран 27. септембра 2018. године, а пошто мандат траје 21 мјесец, предсједничка позиција припада Србима до краја јуна, када ће ту позицију преузети неко из реда бошњачког народа.

На сједници Представничког дома 11. марта смијењени су чланови ЦИК-а Суад Арнаутовић, Ахмет Шантић, Бранко Петрић и Новак Божичковић.

На истој сједници у ЦИК су реизабрани Арнаутовић и Шантић, а из реда српског народа изабрани су нови чланови Јован Калаба и Вања Бјелица Прутина.

Посланик ДФ-а Златан Бегић предложио је за члана ЦИК-а и једног кандидата из реда хрватског народа, али тај приједлог није усвојен јер није било ентитетске већине за смијену Стјепана Микића.

Изабрани чланови ступили су на функцију даном избора.