ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти17/03/2020

ПУНИХ 16 ГОДИНА ОД МАРTОВСКОГ ПОГРОМА

 

ГРАЧАНИЦА, 17. МАРTА /СРНА/ - Данас ће бити обиљежено 16 година од мартовског погрома над Србима на Косову и Метохији, у којем је убијено 19 људи, протјерано 4.000 Срба, уништено 900 српских кућа, оскрнављено или спаљено 39 цркава и на хиљаде споменика по гробљима широм Космета.

 

Обиљежавање ће, упркос проглашеној ванредној ситуацији због вируса корона, организовати Епархија рашко-призренска, Дом културе "Грачаница" и Удружење породица косметских страдалника.

Из Организационог одбора је најављено да ће у манастиру Грачаница од 11.00 часова бити служен парастос.

Потом ће бити положене бијеле руже испред умјетничке инсталације МИСИНГ, постављене у дворишту Дома културе.

Затим ће бити отворена изложба радова са Ликовне колоније "Јесен у Призрену 2019. године".

Из Организационог одбора наводе да Дом културе у Грачаници сваке године организује програм који подстиче обнову уништеног културног блага, фресака, икона, слика, књига и библиотечке грађе.

"Већ пет година се у Светим Архангелима код Призрена организује Ликовна колонија `Јесен у Призрену` посвећена обнови и стваралачком креативном одговору на уништавање културног наслеђа", истиче се у саопштењу.

Подсјећа се да су прошле јесени истакнути сликари из Србије и Црне Горе оставили вриједна умјетничка дјела инспирисана Призреном, његовим насљеђем и личностима које су обиљежиле културну и духовну историју Косова и Метохије.

Данас се навршава 16 година од мартовског погрома у којем су, у присуству 45.000 припадника НАТО-а, на мети Албанаца били сви који су говорили српским језиком, као и све што чини српску културну и вјерску баштину на Косову и Метохији.

Мартовски погром 2004. године најмасовнији је прогон Срба са Космета након 1999. године.