ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика17/03/2020

КОШАРАЦ: ШАРОВИЋЕВО ЛЕШИНАРСКО ПОЛИТИКАНСТВО

 

САРАЈЕВО, 17. МАРТА /СРНА/- Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац истакао је да су посљедње изјаве бившег министра спољне трговине Мирка Шаровића у вези са извозом меса у Турску класично политичко лешинарење.

 

"Такви иступи својствени су /Мирку/ Шаровићу, који у овим тренуцима повлачи очајничке потезе због раскола у СДС-у и чињенице да не може да у уђе у поједине општинске одборе странке на чијем је челу", рекао је Кошарац на новинарима у Сарајеву.

Симптоматично је, истиче Кошарац, да у тешком тренутку када сви желе да се брину о здрављу сваког човјека, у БиХ постоји фабриковање неистина.

"Свједоци смо да су биле пласиране и неистине у случају `Алумина`. Сада на један перфидан начин, Шаровић покушава да збуни јавност, пољопривреднике и прерађивачке капицетете", нагласио је Кошарац.

С обзиром на чињеницу да није могуће процијенити колико ће трајати ситуација проузрокована виусом корона, Кошарац је рекао да је приоритет обезбиједити количине меса за конзумирање у БиХ.

"Исто тако желимо да поштујемо и међународне уговоре, какав јесте и уговор са Турском. Сигурно је да ћемо на нивоу надлежних институција процијењивати и водити рачуна о балансираности", поручио је Кошарац.

Он је нагласио да му није важно шта мисли Шаровић, већ му је значајна подршку коју Министарство спољне трговине и економских односа има од пољопривредних произвођача и министарстава из Републике Српске и Федерације БиХ.

"Не инитересује ме шта мисли Шаровић. Мене интересује шта кажу наши сточари и Удружење пољопривредних произвођача", поручио је Кошарац.

Он је подсјетио да је преузимајући функцију министра у Министарству спољне трговине и економских односа затекао модел у којем само једна клаоница у БиХ припрема месо за извоз у Турску, иако има укупно 11 сертификованих клаоница.

Кошарац је рекао да ће свим клаоничарма који буду жељели да обављају посао са фирмом "Тарекс" и извозе месо у Турску бити достављен регистар пољопривредних произвођача у БиХ, те да ће бити обавезни откупљивати месо од њих.

"Уколико било ко буде покушао неке малверзације неће имати заштиту, а од Канцеларије за ветеринарство тражићу одговор о преступу. Суштина је да унаприједимо нашу производњу, да наши сточари буду задовољни, а не појединци", нагласио је министар Кошарац.

Он је истакао да постоји и проблем са извозом пилећег меса у земље ЕУ, јер ниједна фирма из Републике Српске није укључена у тај процес.

Кошарац је поновио да је, с обзиром на новонасталу ситуацију у вези с вирусом корона, најбитније водити рачуна о здрављу сваког човјека, али и обезбиједити несметану спољнотрговинску размјену робе.

Шаровић је мишљења да извоз меса у Турску тренутно иде у лошем правцу.

"Стотине људи, предузећа и огроман новац домаћих произвођача уложен у тов јунади могао би да буде изгубљен због тренутно лоше организације посла у вези са извозом меса у Турску од актуелног Савјета министара и увођења у посао компанија које нису одговориле задатку", навео је Шаровић у отвореном писму.

Он тврди да се нови сазив Савјета министара БиХ и ресорно министарство нису најбоље снашли у организацији и имплементацији аранжмана са Турском.