ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија18/03/2020

НАСТАВАК ПОДРШКЕ МАЊИМ ПРОИЗВОЂАЧИМА КРОМПИРА

 

РОГАТИЦА, 18. МАРТА /СРНА/ - Општина Рогатица, гдје се годишње произведе преко 1.300 тона сјеменског и меркантилног кромпира, већ другу годину учествује у пројекту подршке мањим произвођачима кромпира и у овој години за њих 55 подијељени су пакети укупне вриједности 138.000 КМ, саопштено је на сајту општине.

 

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић рекао је да је у овој години дијељено двије врсте пакета - један је пакет сјеме, ђубриво и заштита, а други је само ђубриво и заштита.

"Први пакет је вриједности 4.000 КМ, а тих корисника је било 14, док је корисника другог пакета било 41, а његова вриједност је 2.000 КМ. Укупна вриједност подијељених пакета у 2020. години износи 138.000 КМ, од чега је учешће локалне заједнице непуних 12.000 КМ, затим учешће ИФАД пројекта 67.000, док је преостали износ учешће крајњих корисника”, појаснио је Јагодић.

Пројекат се реализује у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и произвођачима. У оквиру овог пројекта субвенционисана је набавка садног материјала, ђубрива и средстава за заштиту.

Заинтересованост за учешће у пројекту била је велика.

"Имамо 55 корисника. Бизнис планом било је предвиђено 20 корисника за ову годину. Међутим, повећали смо број због великог интересовања и с обзиром на то да је била веома успјешна претходна година", казао је Срђан Костић, самостални консултант за провођење пословних планова при Министарству.

Пласман производа је загарантован путем пољопривредног предузећа "Агрос" којe има уговорено тржиште, а пољопривредници су изузетно задовољни понуђеним опцијама.

"Овај пакет добијам први пут ове године. Општина Рогатица заједно са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде помаже села, помаже младе људе да ми мали и средњи произвођачи стигнемо до већих приноса, количине – и квантитета и квалитета", изјавио је Владан Хршум, млади произвођач кромпира.

Из општине истичу да вишедеценијски углед у произвидњи кромпира, уз опремљени центар за унапређење и модернизацију производње, отвориће нова тржишта рогатичким произвођачима.