ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија18/03/2020

БЕВАНДА: ФИНАНСИЈСКА СТАБИЛНОСТ БиХ НИЈЕ УГРОЖЕНА

 

САРАЈЕВО, 18. МАРТА /СРНА/ - Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда нагласио је, поводом новонастале ситуације у вези са ширењем вируса корона, да није угрожена фискална стабилност БиХ, те да институције у складу са својим надлежностима контролишу ситуацију.

 

"Ни у условима када није усвојен буџет за ову годину није изгубљена контрола и успјели смо доношењем важних одлука ових дана да организујемо рад са постојећим средствима. Било би много лакше да је усвојен буџет, којег смо јуче уз прикупљена мишљења упутили Генералном секретаријату Савјета министара, и очекујем да ћемо већ на наредној сједници успјешно окончати свој дио посла и усвојити га", навео је Беванда у писаној изјави.

Он је подсјетио да је одлука о привременом финансирању за први квартал на снази до 1. априла и да су сва плаћања у законским оквирима, али да привремено финансирање има одређена ограничења.

Беванда очекује да ће након скорог изјашњења у Савјету министара нацрт буџета бити упућен уставном предлагачу - Предсједништву БиХ, а потом и Парламентарној скупштини БиХ која даје коначну ријеч.

Он је додао да су посљедице вируса корона глобални проблем због чега се може очекивати и помоћ међународних финансијских институција, а Међународни монетарни фонд већ је припремио програме који би финансирали активности у вријеме ових ванредних околности.

Беванда, који је и предсједавајући Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ, истакао је да нема сметњи у раду Управе, те да се прате догађања у оквиру крајње потрошње и прилива прихода и у зависности од анализа Управног одобра је спреман да предузме потребне активности.

Министар финансија је нагласио да сада треба предузети мјере да се ублажи удар на привреду, пољопривреду и уопште стандард грађана, те да ентитетске владе, које имају надлежност за конкретна подручја, већ предузимају одређене мјере.

Беванда је нагласио да је неопходно дјеловати у оквиру Устава и закона без обзира на то што је ситуација ванредна, те да успјешан резултат може бити само уз добру организацију и тимски рад на свим нивоима власти, јер у оваквим ситуацијама у фокусу мора остати здравље грађана у БиХ.