ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија18/03/2020

РАЗГОВОРИ О МЈЕРАМА УБЛАЖАВАЊА ПОСЉЕДИЦА ВИРУСА КОРОНА

 

САРАЈЕВО, 18. МАРТА /СРНА/ - Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић и амбасадор Италије у БиХ Никола Минаси разговарали су данас у Сарајеву о хитним мјерама које двије земље предузимају како би се ублажиле озбиљне посљедице пандемије вируса корона на привредну сарадњу БиХ и Италије, посебно у области транспорта.

 

Изражавајући солидарност и пуну подршку пријатељском италијанском народу и Влади те земље у борби са пандемијом вируса корона, Митровић је обавијестио Минасија да је Савјет министара, на његову иницијативу, измијенио одлуку о забрани уласка страних држављана у БиХ и из те одлуке изузео посаде камиона и авиона који превозе робу и репроматеријал неопходан за рад привредних предузећа, саопштено је из Министарства транспорта и комуникација у Савјету министара.

"Привреда мора функционисати, помоћ мора долазити, транспорт не смије стати", истакао је Митровић.

С тим у вези, он је нагласио да је Министарство комуникација и транспорта у Савјету министара послало и приједлог коридора који ће се користити за транзит, са тачно одређеним мјестима и временом задржавања, те здравственом контролом возача.

Митровић је упознао италијанског амбасадора Минасија и о проблемима и забранама са којима се возачи сусрећу приликом поновног уласка и проласка кроз Хрватску и Словенију.

Минаси је обећао да ће Влада Италије стати на страну возача и покушати да утиче на рјешавање проблема у области транспорта у земљама региона које су чланице ЕУ.

Он је рекао да је Влада Италије спремна да са властима у БиХ подијели сва искуства у вези са сузбијањем пандемије вирус корона, као и у вези са организацијом карантина на граничним прелазима.

На састанку је разговарано и о другим облицима сарадње БиХ и Италије у секторима транспорта и комуникација након заустављања и окончања пандемије вируса корона.

С обзиром на висок ниво спољнотрговинске размјене између двије земље, договорено је да Италија размотри могућност повећања контингента међународних билатералних дозвола за превознике у БиХ.