ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија18/03/2020

НАСТАВИТИ ОТКУП ЈУНАДИ, А МАЛО РЕДУКОВАТИ ИЗВОЗ МЕСА

 

ШАМАЦ, 18. МАРТА /СРНА/ - Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Стојан Маринковић изјавио је данас Срни да би требало наставити са откупом јунади, као и да би требало мало редуковати извоз меса и послије у складу са ситуацијом то мијењати.

 

"Откуп не смије стати, јер су бикови прерасли и сваки застој иде на штету фармера", рекао је Маринковић.

Он је истакао да у вези с тим Савез подржава напоре Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара и ресорног министра Сташе Кошарца да се стабилизује ситуација, као и договор који су постигли министри Кошарац, пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић и федерални министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Шемсудин Дедић.

Маринковић је навео да је можда највећи проблем и за сектор пољопривреде спољнотрговинско пословање.

"Видјели смо да је сад поново покренут извоз меса за Турску. С обзиром на ограничења везана за транспорт, вјероватно ћемо имати неке проблеме. Ако се возачи и компаније које се баве извозом буду придржавали упустава држава које су увеле ванредне мјере, вјерујемо да и то неће бити у толикој мјери изражено као што би могло уколико не дође до поштовања тих одредби", рекао је Маринковић.

Он је навео да ванредне ситуације указују на осјетљивост цијелог система, нарочито данас када су све земље окренуте себи и свом народу у борби против опаког вируса, па на помоћ са стране се не може много рачунати.

Маринковић је истакао да се, ипак, државе у којима је развијена пољопривреда далеко лакше носе с овим проблемом.

"Нажалост, БиХ увози готово све прехрамбене производе. Како у протеклих 10 и више година никада није заштитила своју производњу, а тиме ни произвођаче, БиХ се суочава и с додатним проблемима", рекао је Маринковић.