ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија18/03/2020

БАНКАРСКИ СЕКТОР СРПСКЕ СИГУРАН И СТАБИЛАН

 

БАЊАЛУКА, 18. МАРТА /СРНА/ - Банкарски сектор Републике Српске сигуран је и стабилан, са адекватном ликвидношћу и добром капитализованошћу, саопштено је из Агенције за банкарство Српске.

 

У саопштењу се додаје да је регулаторни оквир за пословање банака у Српској у највећој мјери усклађен са европским оквиром, те да је у појединим сегментима значајно конзервативнији, посебно у сегменту капитала и ликвидности.

"Стопа адекватности капитала банкарског сектора Српске је већа од 18 одсто, а што је знатно више од законом прописаног минимума /12 одсто/, што даје могућност апсорпције вишег нивоа ризика којем би сектор могао бити изложен у кризним ситуацијама и обезбјеђује кључне претпоставке за континуитет пословања", појашњава се у саопштењу.

Како се наглашава, висок ниво новчаних средстава банкарског сектора Републике Српске од 1,8 милијарди КМ осигурава добру тренутну ликвидност и пружа добар потенцијал за управљање ликвидношћу у дужем временском периоду, укључујући и ванредне ситуације.

Из Агенције наводе да ће банке, узимајући у обзир поменуте чињенице, без обзира на новонастале околности, наставити пружати услуге својим клијентима, уз одређена ограничења због спровођења препорука надлежних органа и институција за спречавање ширења вируса корона.

"Ово се прије свега односи на хигијенско-техничке мјере које су банке обавезне спроводити, а што укључује одређена ограничења у погледу задржавања и кретања клијената у просторијама банака", наведено је у саопштењу.

Из наведеног разлога и у оквиру спровођења општих мјера на очувању здравља грађана, препоручених од надлежних институција, из Агенције савјетују клијентима банака да у што већој мјери користе електронске канале и начине плаћања, избјегавајући кориштење готовине и непотребно задржавање у просторијама банака.

Агенција ће, како се наглашава, у складу са својим законским овлаштењима и у сарадњи са банкама, надлежним органима и институцијама, предузимати мјере на очувању стабилности и сигурности банкарског система Републике Српске.