ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија18/03/2020

ММФ ПРОТИВ КОРИШТЕЊА ДЕВИЗНИХ РЕЗЕРВИ У ФИСКАЛНЕ СВРХЕ

 

САРАЈЕВО, 18. МАРТА /СРНА/ - Канцеларија резидентног представника Међународног монетарног фонда /ММФ/ у БиХ саопштила је да би сваки покушај да се девизне резерве Централне банке БиХ користе у фискалне сврхе нарушио валутни одбор, а представљао би и пријетњу по финансијску стабилност и ризик за настанак значајних инфлаторних кретања.

 

Поводом недавних позива за кориштењем средстава из Централне банке у борби против кризе изазване вирусом корона, из ММФ-а истичу да овакви покушаји подривају сидро макроекономске стабилности, те додају да их треба избјегавати у било које вријеме, поготово у кризним ситуацијама.

У саопштењу се наглашава да је валутни одбор Централне банке служио добро БиХ више од двије деценије, доприносећи ниској инфлацији, финансијској стабилности и повјерењу у валуту.

Из ММФ-а додају да према валутном одбору, средства Банке, њене девизне резерве, морају покривати најмање 100 одсто домаће валуте у оптицају јер се на тај начин обезбјеђује фиксни курс размјене конвертибилне марке и евра.

"Док се БиХ припрема за удар изазван пандемијом вируса корона, исто тако БиХ има предност да је њен банкарски сектор у великој мјери стабилан. Банке су довољно капитализоване, ликвидне и профитабилне, а ови индикатори биљеже побољшање", наводи се у саопштењу.

Из ММФ-а додају да вишак ликвидности код банака имплицира да су банке способне за кредитирање, али да је, ипак, потребно помно пратити трендове у погледу кредита и ликвидности.

"ММФ заједно са Свјетском банком спреман је да пружи хитну помоћ и помогне БиХ да се бори са посљедицама пандемије изазване вирусом корона", наглашавају из ове финансијске институције.