ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/03/2020

ДОДИК: ПОМОЋ КИНЕ У НАЈТЕЖИМ ТРЕНУЦИМА, ИСКРЕНА, БРАТСКА И БЕЗ УСЛОВЉАВАЊА

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 19. МАРТА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је писмо захвалности предсједнику Народне Републике Кине Си Ђипингу истичући да се Кина поново показала као истински пријатељ свим народима у БиХ и на западном Балкану, те у најтежим тренуцима пружила благовремену и конкретну помоћ и подршку, без условљавања и, изнад свега, искрену и братску.

 

"Неријетко сте били међу првим земљама, које су нам нудиле и пружале помоћ. Тако је и данас. Након што је забиљежен први случај заразе вирусом корона у Бањалуци, Ваша земља била је прва, која нам је понудила помоћ путем Амбасаде НР Кине у БиХ, која нам је већ доставила одређену количину заштитних маски, средстава за хигијену и дезинфекцију", истакао је Додик у писму захвалности.

Српски члан Предсједништва БиХ изразио је захвалност свима у Амбасади Кине у БиХ, који заједно са амбасадором Ђи Пингом, траже додатне начине како би помогли у борби против ширења вируса корона у БиХ.

"Такође, захвални смо и Вашим грађанима, нашој кинеској браћи и сестрама, који живе и раде у БиХ, који су показали велику одговорност према срединама у којима живе личним примјерима, али и солидарност донацијама и помоћи локалним заједницама у борби против ширења вируса корона", нагласио је Додик.

Подсјетивши да су у БиХ већ предузете одређене превентивне мјере с циљем спречавања даљег ширење вируса корона, Додик је истакао да је БиХ земља у транзицији, са оскудним материјалним, техничким и стручним ресурсима, и без помоћи других земаља тешко ће успјети да се сама избори са овом пандемијом.

"Нажалост, многе европске земље, које су нам ближе географски, већ су јавно исказале да неће бити у могућности да нам помогну. Свјесни смо да су се Вашој земљи обратиле многе друге земље за помоћ, као и чињенице да без обзира на развијеност Ваше велике земље, нећете бити у могућности свима помоћи у складу са њиховим потребама.

Остављени од Европе, гледамо у Вас и надамо се помоћи Кине да заједнички побиједимо и покажемо да само уједињени можемо успоставити хармонију и просперитет у свијету. Кина својим примјером показује нови пут и примјер Пекиншког консензуса који нам даје нову прилику да се равноправно позиционирамо и развијамо без условљавања и притиска", нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је изразио захвалност кинеском предсједнику на његовој спремности да се заједно ради на јачању односа Кине и БиХ на свим пољима, а нарочито у оквиру иницијативе "Појас и пут".

"Поштовани предсједниче, уз најбоље жеље за мир и благостање пријатељског кинеског народа, молим Вас примите изразе мог дубоког поштовања", наводи се у писму захвалности које је српски члан Предсједништва БиХ упутио предсједнику Кине Си Ђипингу.