ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија19/03/2020

ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА КРУЖНЕ РАСКРСНИЦЕ КОД "ЛЕСНИНЕ"

 

БАЊАЛУКА, 19. МАРТА /СРНА/ - У Бањалуци је данас почела изградња кружне раскрснице код "Леснине", а вриједност овог пројекта је 1,3 милиона КМ, док је рок за завршетак радова, које ће извести предузеће "Нискоградња" из Лакташа, 120 дана.

 

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и вршилац дужности директора предузећа "Путеви Републике Српске" Ненад Нешић, који су присуствовали почетку радова, данас су размијенили и споразуме о реконструкцији Улице Ивана Горана Ковачића, а вриједност ових радова је два милиона КМ.

Радојичић је навео да је ово једанаеста кружна раскрсница у Бањалуци у посљедње три-четири године, а, како је нагласио, ријеч је о врло фреквентној раскрсници на којој се, у нормалним околностима, дневно региструје око 1.100 пролаза аутобуса.

"Вршимо уједно повезницу источног и западног транзита. Читава линија од новог зеленог моста, преко продуженог источног транзита, неколико кружних раскрсница на тој траси овдје се спаја на сјеверној тачки са западним транзитом", рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да се споразум, који је данас размијенио са Нешићем, односи на реконструкцију Улице Ивана Горана Ковачића која треба да се ради у ширем профилу до скретања за Тржни центар "Тропик" - имаће четири траке, те бициклистичке и пјешачке стазе.

"На овај начин бисмо са само једним или два семафорска регулисања раскрсница имали практично повезаност од западног транзита код `Центрума`, па све до новог зеленог моста", појаснио је Радојичић.

Према његовим ријечима, источна обилазница, која је већ источна трансверзала која пролази кроз град биће веома проходна и омогућиће олакшан саобраћај за цијели град.

Радојичић рекао је да ће проћи и криза у вези са вирусом корона и да град треба да настави нормалан живот, те да максимално подстакне економску активност јер би заустављање радова у оквиру пројекта "Бањалука се гради" и јавних инвестиција било погрешно и створило би проблеме за економију.

"Већ ће обустава неких дјелатности сигурно имати негативне ефекте, али ће град одржати и финансирати све јавне инвестиције планиране за ову годину. Они који имају уговоре са градом могу да рачунају на то и настојаћемо да тај дио активности помогнемо, да се превазиђе ова криза", рекао је Радојичић и додао да су активна сва градилишта на подручју града.

Нешић је рекао да је ријеч о модерној кружној раскрсници са двије траке.

"Имаћемо двије улазне и двије излазне траке, а након тога ћемо урадити и 140 метара у правцу Улице Ивана Горана Ковачића. Данас смо потписали и споразум о реконструкцији ове улице у вриједности два милиона КМ. `Путеви Српске` ће у потпуности финансирати модернизацију ове улице властитим средствима, док ће град ријешити имовинско-правне односе и урадити потребни пројекат", навео је Нешић.

Он је нагласио да су радови на кружној раскрсници вриједни 1,3 милиона КМ, рок за завршетак је 120 дана, а извођач је предузеће "Нискоградња" из Лакташа.