ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана19/03/2020

ДО 30. АПРИЛА ПРОДУЖЕН РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОРЕСКИХ ПРИЈАВА

 

БАЊАЛУКА, 19. МАРТА /СРНА/ - Влада Републике Српске прихватила је данас информацију о потреби продужења рока за подношење пореских пријава, те је сагласна да буде продужен до 30. априла.

 

Влада је сагласна да до 30. априла буде продужен рок за подношење пореских пријава за 2019. годину /годишња пореска пријава за порез на добит, годишња пореска пријава за порез на доходак и годишња пореска пријава за доприносе носиоца породичних пољопривредних газдинстава/.

Из Бироа Владе Српске је саопштено да је Влада сагласна и да рок за подношење пореских пријава за 2020. годину /пореска пријава за комуналну таксу, пореска пријава за посебну републичку таксу за предузетнике и пореска пријава за регистровано оружје/ буде продужен до 30. априла.

"Имајући у виду ситуацију у вези с пандемијом вируса корона, те да је Влада Српске 16. марта прогласила ванредну ситуацију која подразумијева низ мјера и рестрикција с циљем спречавања ширења заразе, Министарство финансија Републике Српске сматра да би, у таквој ситуацији, било оправдано и цјелисходно продужити рокове за подношење наведених пореских пријава", наглашено је у саопштењу.

Из Владе су подсјетили да постојећи рок истиче 31. марта и према досадашњој пракси и навикама пореских обвезника, да пореске пријаве подносе пред истек рока, оправдано је очекивати да ће се на пријемним шалтерима Пореске управе стварати гужва што би могло погоршати епидемиолошку ситуацију у Српској.

Влада је данас донијела и Одлуку о забрани изазивања панике и нереда за вријеме ванредне ситуације на територији Републике Српске.

У саопштењу су подсјетили и да је Влада Српске 16. марта донијела одлуку о проглашењу ванредне ситуације за територију Републике Српске због епидемиолошке ситуације у Српској усљед вируса корона.

"За вријеме трајања ванредне ситуације забрањује се изношење или преношење лажних вијести или тврдњи којима се изазива паника или теже нарушава јавни ред или мир или онемогућава или значајније омета спровођење одлука и мјера државних органа и организација која врше јавна овлаштења", наведено је у саопштењу.

Како је истакнуто, забрана се односи и на радње учињене путем средстава јавног информисања, друштвених мрежа или других сличних средстава.

Физичко лице које поступи супротно забрани из ове одлуке биће кажњено новчано у износу од 1.000 КМ до 3.000 КМ.

Правно лице које поступи супротно забрани из ове одлуке биће кажњено новчано у износу од 3.000 КМ до 9.000 КМ, док ће одговорно лице у правном лицу које поступи супротно забрани из ове одлуке бити новчано кажњено у износу од 1.000 КМ до 3.000 КМ.

За спровођење ове одлуке задужено је Министарство унутрашњих послова Републике Српске.

Ова одлука ступа на снагу даном доношења, а биће објављена у Службеном гласнику Републике Српске.