ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија19/03/2020

ВАЖНО ДА СА СРБИЈОМ БУДЕ НАСТАВЉЕН НЕСМЕТАН ПРОТОК РОБЕ

 

БАЊАЛУКА, 19. МАРТА /СРНА/ - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је да је БиХ од Хрватске тражила да редукује број прелаза на којима се одвија међународни саобраћај, те истакао да је важно да у односима са Србијом буде настављен несметан проток робе.

 

Говорећи о најави из Министарства безбједности у Савјету министара о затварању границе између Србије и БиХ, уз дозвољени пролазак само теретњацима, Тегелтија је рекао да то није одлука БиХ.

"О томе смо разговарали неколико пута и рекли смо да БиХ неће затварати границе, да у случају затварања границе мора да рачуна на реципроцитете. Ми имамо мали број земаља у нашем окружењу. Србија је и прије него што смо дошли до нашег захтјева прво затворила граничне прелазе, данас су нас обавијестили да граничне прелазе затварају и за грађане Српске", рекао је Тегелтија.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци након састанка са предсједником Владе Српске Радованом Вишковићем, предсједником Српске Жељком Цвијановић и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком рекао да је важно да у односима са Србијом буде настављен несметан проток робе.

Тегелтија је изразио наду да ће бити обезбијеђено кретање за велики број људи који користе медицинске услуге са једне или друге стране границе.

Он је рекао да је БиХ од Хрватске тражила да редукује број прелаза на којима се одвија међународни саобраћај.

"Хрватска уводи много рестриктивније мјере и ми смо за варијанту да се смањи број граничних прелаза према Хрватској јер он захтијева велики ангажман прије свега здравствених радника", навео је он.

Он је напоменуо да ће карантинско насеље бити једно за оне који уђу на гранични прелаз Брод и Шамац јер га је немогуће поставити на сваком граничном прелазу.

"Имамо много малих граничних прелаза и не можемо издржати такав притисак да за сваки обезбиједимо карантинско насеље, тако да ћемо за граничне прелазе од Козарске Дубице до Новог Града, којих има четири, направити једно карантинско насеље", појаснио је Тегелтија.