ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво20/03/2020

НЕМА ОДГАЂАЊА ЛИЈЕЧЕЊА ОНКОЛОШКИХ ПАЦИЈЕНАТА

 

БЕОГРАД, 20. МАРТА /СРНА/ - Операције пацијената са малигним туморима у Институту за онкологију и радиологију Србије неће бити одгођене и све ће бити урађене у оквиру редовног програма, изјавила је директор ове клинике Даница Грујичић.

 

Грујичићева, која је и неорохирург Клинике за неурохирургију Клиничког центра Србије, рекла је за "Политику" да ће тако бити у свим клиникама гдје се лијече пацијенти са карциномима, а као и до сада функционисаће лијечење радиотерапијом и хемиотерапијом.

Једино ће, како је рекла, морати да сачекају на интервенцију пацијенти са доброћудним туморима, на примјер, штитасте жлијезде, као и они болесници којима је урађена биопсија и показало се да имају доброћудни тумор.

"Молимо све пацијенте као и њихове породице, ако су имали било какав контакт с особама које су дошле из иностранства, а посебно из земаља с великим бројем оболелих да вируса корона, да остану изолацији и не долазе", поручила је Грујичићева.

Она је рекла да пацијенти који су у активној фази лијечења треба да се јаве на Одјељења Института за онкологију и радиологију да би добили права упуства.

Грујичићева је замолила пацијенте који су излијечени и долазе на редовне контроле, као и оне који су на "праћењу" да не долазе наредна два мјесеца, осим у случају неког погоршања.

Што се тиче неурохируршких болесника, Грујичићева напомиње да ће бити оперисани сви пацијенти са малигним туморима.

Према њеним ријечима, биће оперисани и они код којих је и поред доброћудног тумора изразито повишен притисак у глави, као и људи којима пријети сљепило због, на примјер, тумора хипофизе.

Мањи тумори ће се, како наводи Грујичићева, пратити и сачекаће се да прође очекивани пораст броја обољелих од вируса корона.

"Приоритет ће такође бити пацијенти са прогресивним неуролошким дефицитом када је у питању дегенеративна болест кичме", рекла је доктор Грујичић.

Она је истакла да пацијетни могу да добију информације на адреси neuroonkologija.nhk.kcs@gmail.com, а на ту адресу могу прослиједити и налаз емагнетних резонанци, док се преко сервиса ви трансфер /we transfer/ може пребацити цијели диск прегледа и скенирани описи.

"Пацијенти могу да напишу како се осећају, тако да можемо проценити колико су хитни случајеви. Такође се у преподневним сатима могу јавити на број телефона 011-366-23-02", рекла је Грујичићева.

Она је истакла да су пацијенти којима је речено да ће их љекари позвати да им кажу када ће кренути на радиотерапију или хемотерапију - приоритет и наставак њиховог лијечења неће бити одгођен.