ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија20/03/2020

ВУКОВИЋ: ЗБОГ ВИРУСА КОРОНА ОТКАЗАНО 850.000 НОЋЕЊА

 

БАЊАЛУКА, 20. МАРТА /СРНА/ - У БиХ је, због стања са корона вирусом, отказано 850.000 ноћења у марту, априлу и мају, показују подаци Спољнотрговинске коморе БиХ.

 

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Вјекослав Вуковић рекао је да ће радници у овом сектору бити привремено ван строја, те да од наредних корака зависи да ли ће остати без посла.

"Људи се оправдано тога боје, али Спољнотрговинска комора предлаже такве мјере, у сарадњи са Савјетом министара, да се све те евентуално настале посљедице што прије амортизују", рекао Вуковић за "Независне новине".

Према његови ријечима, као први корак, дефинитивно се мора сузбити ширење епидемије, у овом случају и пандемије. Он каже да, што се прије корона вирус стави под контролу, то ће се прије вратити нормални привредни токови у БиХ.

Говорећи у којој мјери се се епидемиолошка ситуација у вези са вирусом корона одразила на привреду БиХ, Вуковић је навео да Комора прикупља те податке и да је веома тешко то сада рећи.

"Очигледно је да одраз већ постоји и гране за које сигурно знамо да се енормно одразило су туризам и добрим дијелом прерађивачка индустрија, посебно дио који се односи на прехрану. Наравно, не смијемо заборавити друге компаније које су производиле одређену робу за извоз на тржиште ЕУ. Нажалост, свјесни смо чињенице да је ЕУ затворила своје границе за путнике, међутим роба се и даље креће. Роба није стала захваљујући Спољнотрговинској комори БиХ, сарадњи са коморским системом у региону. Дакле, не можемо сада давати прецизне податке о нивоу штете", нагласио је он.

Вуковић је нагласио да су привредници озбиљно схватили ову ситуацију, те су већ увели употребу обавезних маски, дезинфекционих средстава, забрану руковања и сличне неопходне мјере.

Када је ријеч о мјерама власти на нивоу БиХ и ентитета, Вуковић наводи да се све иницијативе које је Комора до сада послала Савјету министара разматрају, а неке су и усвојене, те додаје да су у сарадњи и свакодневном контакту са представницима Републике Српске и Федерације БиХ када је ријеч о усклађивање прописа и усклађивање поступања на терену.