ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво20/03/2020

ДОНАЦИЈА ЗА ОЧУВАЊЕ ЗАШТИЋЕНОГ ПОДРУЧЈА БАРДАЧА

 

БИЈЕЉИНА, 20. МАРТА /СРНА/ - Јавна установа "Воде Српске" Бијељина најавила је донацију од 5.000 КМ Спортско-риболовном друштву /СРБ/ "Стублаја" у Српцу за набавку водене пумпе која оджава ниво воде и омогућава очување биљног и животињског свијета у заштићеном подручју Бардача.

 

Из "Вода Српске" наводе да ће овај новац, планиран за трошкове обиљежавања Свјетског дана вода - 22. марта, преусмјерити за помоћ у набавци адекватне водене пумпе чија је набавна цијена 22.300 КМ.

У саопштењу се подсјећа да су активности, поводом Свјетског дана вода, одгођене у складу са препорукама Владе Републике Српске и Савјета министара за спречавање ширења вируса корона.

Ријека Стублаја је једино подручје на локалитету Бардача које је и даље функцији узгоја рибе, а СРБ "Стублаја" се труди да спријечи угинуће рибе и очува флору и фауну овог заштићеног подручја.

Ова ријека раније се напајала водом путем изграђених канала које је користио рибњак Бардача, а, након што је у том рибњаку дошло до прекида узгоја рибе, доводни канали су запуштени и затворени, због чега пријети опасност потпуног уништења флоре и фауне мочваре Бардача.

Ниво воде већ је за 50 до 60 центиметара нижи од потребног.

Из Јавне установе "Воде Српске", у сусрет Свјетском дану вода, истичу да вода може да помогне у борби против климатских промјена и да су кризне ситуације широм свијета, изазване негативним посљедицама климатских промјена, опредјелиле УН да тема Свјетског дана вода ове године буде "Вода и климатске промјене".

"Негативне посљедице климатских промјена и те како су присутне и видљиве и на подручју Републике Српске, БиХ и Балкана, у виду честих поплава и суша", наводи се у саопштењу.

У тексту се истиче да је за заустављање негативних утицаја климатских промјена потребно да друштво у цјелини и сваки појединац рационално користи воду, да се не загађују водотоци и траже најбоља еколошка рјешења за употребу воде у индустрији и пољопривредној производњи.

"Република Српска располаже значајним водним ресурсима и по томе спада у сам свјетски врх. Тако је један од најважнијих задатака нашег друштва да сачувамо наше воде", поручују из Јавне установе "Воде Српске".