ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво20/03/2020

ПОТВРЂЕНА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЈАСМИНА КЕСЕРОВИЋА

 

САРАЈЕВО, 20. МАРТА /СРНА/ - Суд БиХ потврдио је оптужницу која Јасмина Кесеровића терети за тероризам и јавно подстицање на терористичке активности, саопштено је из ове правосудне институције.

 

Према оптужници, Кесеровић је 23.јануара 2013. године напустио БиХ, те доласком у Сирију постао припадник терористичке организације "Исламска држава", која је свакодневним оружаним акцијама, нападима на становништво, убијањима, противправним затварањима, узимањем талаца и другим радњама намјеравала да присили легитимне власти Сирије на измјену уставног поретка и политичког режима.

Кесеровић је све до децембра 2019. године, заједно са другим лицима из БиХ који су боравили у Сирији са истом намјером, учествовао у терористичким активностима, пружао помоћ и борио се у градовима Мимбиџ, Кобани, Рака и Ал-Баб у јединици "Бејт командос", која је касније преименована у "Ел Акса", против легитимних војних снага Сирије.

У оптужници се наводи да је Кесеровић путем медија, одјевен у војну униформу и наоружан аутоматском пушком, упутио поруку јавности којом је директно подстицао на извршење кривичног дјела тероризам, и то нападима на становништво и убијањем.