ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво21/03/2020

ПОЧЕЛА ПОДЈЕЛА РЕПРОМАТЕРИЈАЛА КООПЕРАНТИМА

 

НОВИ ГРАД, 21. МАРТА /СРНА/ - Пољопривредна задруга "Агронова" из Новог Града почела је подјелу репроматеријала кооперантима, а с циљем спречавања ширења заразе вирусом корона организован је превоз и савјетовано да се придржавају свих препорука надлежних институција.

 

Директор задруге Дарко Вујановић рекао је да је због новонастале ситуације било малог кашњења у испоруци репроматеријала, али да је сада све у реду.

Према његовим ријечима, ове године ће 50 коопераната имати око 25 хектара засијаног пасуља, 1,5 хектара кромпира, око 0,5 хектара лука и 2,5 дунума цвекле.

"Задруга ће откупити све што произведу кооперанти. Откупна цијена пасуља је четири КМ за килограм, кромпира 0,50 КМ а лука и цвекле 0,70 КМ", рекао је Вујановић и додао да је ово повољно вријеме за сјетву лука и кромпира.

Вујановић је истакао да је посредством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске у програму Међународног фонда за пољопривредни развој /ИФАД/ обезбијеђена подршка производњи.

"Кооперантима ће 50 одсто цијене репроматеријала бити плаћено кроз овај програм и још 10 одсто додатне подршке имају произвођачи до 35 година и жене", каже он.

Пољопривредна задруга "Агронова" основана је прије двије године, а прошле године су имали кооперативну производњу пасуља.