ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 22/03/2020

ВОДА - НАЈВЕЋИ РЕСУРС

 

Водоводни систем Бијељине дуг је 645 километара, а канализациони систем 52 километра. Предузеће "Водовод и канализација" посједује и савремену фабрику за пречишћавање отпадних вода. На водоводну мрежу Бијељине прикључен 33.941 корисник, што је око 100.000 потрошача.

 

Приредила: Зорица СИМЕУНОВИЋ

БИЈЕЉИНА, 22. МАРТА /СРНА/ - Због пандемиje вируса корона, бијељинско предузеће "Водовод и канализација", први пут од 2005. године, неће обиљежити Свјетски дан воде, али из овог предузећа подсјећају на значај и домете свога рада.

Данас је водоводни систем Бијељине дуг 645 километара, а канализациони систем 52 километра. Фирма посједује и савремену фабрику за пречишћавање отпадних вода.

За сада је капацитет изворишта око 570 литара по секунди, што је сасвим довољно за тренутне потребе Семберије. У оквиру водоводног система Бијељине постоје двије пумпне станице за појачавање притиска у водоводној мрежи, које се налазе у Љесковцу и у Обријежи.

Пет транспортних цјевовода убризгава воду за пиће у водоводни систем града, а на њиховим излазима из изворишта изграђени су ревизиони шахтови у које су уграђени мјерачи протока, помоћу којих се евидентирају подаци везани за измјерене протоке и притиске у цјевоводима на изворишту.

У предузећу "Водовод и канализација" кажу да је тренутно на водоводну мрежу Бијељине прикључен 33.941 корисник, што је око 100.000 потрошача, који су снабдјевени здравом и стално контролисаном водом за пиће, а на канализациону мрежу је прикључено нешто више од 13.500 објеката.

Осим властите лабораторије, контролу квалитета бијељинске воде врше и Институт за јавно здравство Регионални центар Зворник - седмично, те Институт за јавно здравство Бањалука - периодично.

Половином 2005. године град Бијељина је дефинисао стратешке правце и циљеве развоја међу којима је посебан акценат дат на заштиту пијаће воде, заштиту земљишта и ваздуха.

Циљ је био да се реализацијом пројеката у овој области створе претпоставке за бржи привредни развој са тежиштем на развоју пољопривреде.

"Водовод и канализација" заједно са Градском управом Бијељине су у највећој мјери финансирали пројекат изградње канализационе мреже, чији је један од најзначајнијих приоритета био изградња канализационог система за одвод отпадних и оборинских вода, чиме би се заштитило извориште воде за пиће "Грмић" и водотоци у ужем градском подручју.

У овом предузећу наводе да се реализација пројекта изградње канализационог система града Бијељина од 2005. године обављала у више фаза.

Пројекат је формално- правно завршен 27. јанура 2020. године када је холандски донатор "Орио" обавијестио предузеће да је усвојен Финални извјештај о напретку Пројекта као и Извјештај о извршеној ревизији финансијских извјештаја који је урадио независни ревизор.
„Пандемија вируса корона на најбољи начин је показала колико је битно имати један овакав систем, као што је водоводни и канализациони систем Бијељине, на који се у потпуности може ослонити систем санитарне заштите становништва“, наводи се у саопштењу из овог предузећа.

Процјене су да ће до 2025. године двије трећине човјечанства осјетити озбиљан недостатак воде.

Стручњаци тврде да око 1,1 милијарда људи нема приступ води за пиће, да око двије и по милијарде људи нема обезбијеђене елементарне санитарне услове, а да више од пет милиона људи годишње умире од болести које су узроковане загађеном водом /само од дијареје дневно умре 6.000 људи/.

Организација УН је 22. марта прогласила за Свјетски дан вода, са намјером да истакне њену важност и ограничавајућу улогу у развоју.

За коју годину потребе за водом ће премашити залихе, а онда престаје развој и почињу борбе за воду са могућношћу избијања међудржавних ратова.

Из бијељинског предузећа напомињу да је количина загађене воде већа него у базенима десет највећих свјетских ријека.

Лоше стање вода угрожавају застарјеле технологије у фабрикама и неразумни људски поступци, али сигурно један од најизраженијих загађивача јесу неуређене депоније. Поред тога, сваког дана се у ријеке, језера и друге водене токове баца шест милиона тона отпада.