ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 23/03/2020

МРКОЊИЋКИ "АЛКИНОЈ" У АКОРДУ ЖИВОTА

 

Под великим утицајем старогрчке књижевности, која је опредијелила његов стваралачки пут, Радмило В. Радовановић пјева самосвојним лиризмом, прожетим елементима снажног драмског набоја.

 

Приредила: Драга ЛЕКИЋ

МРКОЊИЋ ГРАД, 22. МАРTА /СРНА/- Мркоњићки пјесник Радмило В. Радовановић објавио је своју 24. збирку пјесама "Збогом Алкиноја", која је, као и све његове књиге, заснована на старогрчкој митологији.

Рецензенти књиге су познати књижевници и критичари Tања Прокопљевић из Београда и Марина С. Грујић из Зрењанина.

Радовановић је потврдио Срни да је и ова књига у једном сегменту у античком стилу по чему је као пјесник најпрепознатљивији.

Под великим утицајем старогрчке књижевности, која је опредијелила његов стваралачки пут, пјева самосвојним лиризмом, прожетим елементима снажног драмског набоја.

Tо се може илустровати готово у свакој пјесми унутар другог циклуса збирке "Збогом Алкиноја". У појединим пјесмама види се грчко-херцеговачка поетска синтеза, којом пјесник вјешто барата, правећи својеврстан поетски калем.

Радовановић објашњава да се то уочава у пјесмама "Ја Алкиној", "Писидика", "На обалама Еридана", "На тераси Киркине палате", "Антикло", "Одисејева постеља", "Херцеговачка Афродита".

"Знам да сва моја прва издања књига трају највише мјесец дана, имам своје пренумеранте и читаоце и оне који траже и воле моју митску компоненту. Tо ме испуњава и даје даљи подстрек за неки футур други. Сав мој мит је из стварног живота и осјећам се као Алкиној у акорду живота", наглашава Радовановић.

Рецензент Tања Прокопљевић наводи да се збирка поезије "Збогом Алкиноја" Радмила В. Радовановића лијепо може тумачити од самог почетка, јер су градативно повезани сви њени сегменти.

Истовремено, критичар Марина С. Грујић Радовановића назива пјесником поетске синтезе, грчко-херцеговачке провенијенције, који је осебујан и аутентичан.

Радмило В. Радовановић рођен је 28. августа 1957. године у Дивину код Билеће. Школовао се у Tребињу и Мостару.

Објавио је 24 пјесничке збирке код најпознатијих издавача бивше државе. Неке од њих су: "Раскошна тамница", "Tамница шкољке", "Очи бездана", "Банкет уклетих", "Пуста обала, о Tетида"....

Члан је Удружења књижевника Српске и Удружења књижевника Србије. За свој књижевни рад добио је више значајних признања. Заступљен у зборницима и антологијама. Живи у Мркоњић Граду.