ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/03/2020

БАНДИЋ СУТРА ПРОГЛАШАВА СТАЊЕ ЕЛЕМЕНТАРНЕ НЕПОГОДЕ

 

ЗАГРЕБ, 22. МАРТА /СРНА/ - Градоначелник Загреба Милан Бандић најавио је да ће сутра прогласити стање елементарне непогоде да би се могао формирати фонд и почети санирати штета од земљотреса.

 

Бандић је рекао да ће ову ноћ између 50 и 70 Загрепчана, који су остали без крова над главом, провести у студентском дому Цвјетно насеље.

Он је додао да би у овом студентском дому за два до три дана могло да буде 300 до 400 људи, који ће ту боравити све док се не уреде њихови домови, преносе хрватски медији.

Словеначка влада донијела је одлуку да Загребу пошаље хитну помоћ у виду 10 опремљених шатора у којима се може смјестити до 80 лица, са 60 постеља, те исто толико врећа за спавање и 20 гријалица.

У снажном земљотресу магнитуде 5,5 по Рихтеру, након којег су услиједила још два јача и низ слабијих, велики број објеката и путничких аутомобила оштећен је у центру Загреба.

Дошло је до оштећења на културно-историјској баштини града, као што су православна Саборна црква на Цвјетном тргу, јужни торањ Загребачке катедрале, зграда Хрватскога сабора, Бански двори и многе друге.

Петанаестогодишња дјевојчица, која је тешко повријеђена у јутрошњем земљотресу у Загребу, налази се у критичном стању, а још 16 људи је повријеђено.