ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет23/03/2020

КО ПРЕБОЛИ ПОСТАЈЕ ИМУН - ПОТРЕБАН ЈУЖНОКОРЕЈСКИ СИСТЕМ

 

ЊУЈОРК, 23. МАРТА /СРНА/ - Лери Брилијант, епидемиолог који је помогао у искорјењивању богиња, вјерује да особе које су пребољеле вирус корону не могу бити поново заражене и процјењује да ће вакцина бити пронађена у наредних 12 до 18 мјесеци.

 

"Иако се ради о новом вирусу, не видим у њему ништа што би било противно увјерењу да особа која преболи вирус постане имуна на њега. Постоје случајеви у којима људи мисле да су се поновно заразили, али је вјероватније да су тестови били погрешни", наводи Брилијант.

Он процјењује да ситуација у области вирологије омогућава да епидемиолошки "златни прстен" - вакцина за корону - буде пронађена у наредних 12 до 18 мјесеци.

У интервјуу који преноси "Јутјуб" Брилијант наводи да маска за лице пружа пет пута бољу заштиту, али да се мора мислити на рад болница и на заштиту здравствених радника , па маске требају ићи тамо гдје су најпотребније – на мјеста на којима се лијече обољели.

Када је ријеч о времену трајања пандемије, Брилијант указује да се Кина и Јужна Кореја добро носе са вирусом, али да је питање колико остатак свијета може да користи њихове начине борбе са заразом.

"Када би ово био тениски меч, рекао бих да је тренутно вирус `у предности`. Из Јужне Кореје долазе добре вијести, а Кина има више увезених случајева него домаћих.

Ипак, кинески модел ће бити врло тешко слиједити. Ми нећемо моћи да натрпамо људе у њихове станове и да их закључамо. Али бисмо могли слиједити јужнокорејски модел, који значи што више тестирања" - објашњава Брилијант.

"Корејци су провели више од 250.000 тестова. Заправо, у тренутку кад је Јужна Кореја обавила 200.000 тестова, САД су их имале мање од 1.000", напомиње Брилијант.

Да би се живот колико-толико вратио у нормалу, мора се направити систем који ће гарантовати бољу безбједост.

"Када будемо знали да учитељи нису заражени, моћи ћемо поновно слободно слати дјецу у школе", каже он.

Умјесто да спријечимо посјете старачким домовима, морамо имати групе људи за које је потврђено да могу радити са старијим и немоћнима, морамо имати медицинске сестре које се могу вратити у болнице и стоматологе који могу радити на нашим зубима, а да нас, при томе, не заразе..." - закључује Брилијант.