ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет23/03/2020

ЗАШТО СУ РУСИ ДО САДА ИЗБЈЕГЛИ ВЕЋЕ ПРОБЛЕМЕ

 

МОСКВА, 23. МАРТА /СРНА/ - Русија са 146 милиона станованика има далеко мање званичних случајева вируса корона од многих земаља које су десет пута мање - упркос скептицима који тврде да Москва крије прави број, из Свјетске здравствене организације /СЗО/ хвале руску превенцију и правовремено затварање граница.

 

Си-Ен-Ен преноси да је руска стратегија очито донијела резултат. Русија биљежи раст заражених, али ни близу као остале земље.

Чињеница је да је Русија врло рано кренула у борбу са потенцијалном пандемијом. Читава копнена граница с Кином дужине 4.200 километара затворена је још 30. јануара, а дуж ње постављене су зоне карантина.

Прије седам дана руски лидер Владинир Путин наредио је затварање свих граница преко којих сада могу прећи само руски држављани.

Русија је почела тестирања од краја јануара, услиједила је изолација обољелих, утврђивање с ким су били у контакту, социјално дистанцирање - све мјере које је СЗО препоручио.

"Роспотребнадзор", руска агенција за надзор потрошача и добробит грађана, објавила је да је направила укупно 156.000 тестова на вирус корона што је неупоредиво више од, рецимо, САД.

Код неких Руса и у иностранствуу, ипак, постоји скепса да ли су званични подаци фабриковани или стварни.

Неки научници упозорили су да Руси користе искључиво тест који производи фирма "Вектор" из Новосибирска, те да је он пуно мање осјетљив од осталих тестова.

Али, руска канцеларија СЗО тврди да је ријеч о производу који је управо СЗО одобрио и ставио на попис тестова на вирус корона.

Дјелатници СЗО у Русији напомињу да је заташкавање - немогуће.

Кад би власти заиста заташкавале бројке и водиле жртве вируса као умрле од плућних болести или грипа, онда би се негдје видио повећани број умрлих од неких других болести, напримјер због респираторних проблема или плућних болести, а тога нема.

Предсједник Русије Владимир Путин поручио је да су званични подаци - потпуно тачни.

"Влада можда нема потпуне информације из два разлога. Први је што људи крију да су болесни и да имају проблеме, а друга могућност је да људи једноставно ни сами не знају од чега болују, а период инкубације је врло дуг.

Али, све друге информације које су Влада и Министарство здравља објавили су потпуно тачне и истините", потврдио је Путин.

Русија до јутрос, 23. марта, биљежи 438 случајева, а једно лице је до сада подлегло зарази.