ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво23/03/2020

ОБАВЕЗА УСПОСТАВЉАЊА КОМУНИКАЦИЈЕ СА УЧЕНИЦИМА

 

БАЊАЛУКА, 23. МАРТА /СРНА/ - Одјељењске старјешине и предметни наставници су у обавези да успоставе комуникацију са ученицима и да им дају повратне информације о урађеним задацима које су добили од наставника који наставу реализују путем РТРС-а или онлајн платформи у случају наставе на даљину за средњошколце, саопштено је из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

 

У саопштењу се наводи да је настава на даљину обавезујући облик наставе и за наставнике и ученике, а од наставника се очекује да прате напредовање ученика, биљеже податке о томе, те сачувају добијене радове ученика.

Начини праћења напредовања ученика могу бити различити, напримјер - тражити од ученика да опише утисак о лектири, да напише есеј на дату тему, да ураде одређене експерименте и опишу поступак или прикажу путем видео-записа, те да су примјерени условима рада у кући.

На седмичном нивоу директори школа имају обавезу да електронским путем извјештавају Министарство просвјете и културе и Републички педагошки завод о реализованим активностима наставе на даљину.

Школе су наставницима и ученицима ставиле на располагање ресурсе/опрему коју имају /лаптопе за наставнике и ученике/, а на основу исказаних потреба, с циљем несметаног праћења наставе и праћења напредовања ученика.

Сви наставници имају на располагању нову платформу Министарства просвјете и културе еНастава https://enastava.skolers.org/ на којој се налазе школски часови реализовани путем РТРС-а, као и додатна упутства наставницима за употребу алата за комуникацију са ученицима како бисмо им олакшали рад.

У саопштењу се подсјећа да је настава на даљину почела данас за све средњошколце у Републици Српској путем онлајн платформи, док се настава за основце одвија успјешно од 17. марта путем програма Телевизије Републике Српске.

У распоред наставе на даљину за основце у седмици од 23. до 27. марта уврштена је вјеронаука, а у седмици од 30. марта биће уврштени музичко, физичко и ликовно васпитање, као и демократија и људска права.

Настава на даљину за средњошколце се одвија употребом онлајн платформи за учење, Office 365 алата и других система комуникације попут мејл адреса, друштвених мрежа и сервиса за размјену порука, а заступљени су општеобразовни и стручно-теоријски предмети.

Путем онлајн платформи ученици добијају материјале и инструкције за рад и размјењују информације са професорима у вези са наставним садржајем и задацима са циљем бољег разумијевања и лакшег савладавања градива.