ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија23/03/2020

ЧОВИЋ: МОСТАРСКИ "АЛУМИНИЈ" ДАНАС ДОБИО НОВУ ШАНСУ

 

МОСTАР, 23. МАРTА /СРНА/ - Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић објавио је на свом "Твитер" налогу да је предузеће "Алуминиј" из Мостара данас и службено добило нову шансу од Владе Федерације БиХ /ФБиХ/, која је уважила понуду стратешког партнера.

 

"У вријеме пандемије вируса корона, с којом се суочава наше друштво и свијет, с личним задовољством могу саопштити да је `Алуминиј` данас и службено добио нову шансу од Владе ФБиХ која је уважила понуду стратешког партнера", написао је Човић.

Стратешки партнер је Абрахам група, која мјесецима инсистира на изнајмљивању капацитета.

Одлука о мостарском предузећу "Алуминиј" била је на чекању јер су понуђачи требали ускладити неке ствари у својој понуди. У међувремену, "Алуминиј" је остао без директора јер је Анте Резић поднио неопозиву оставку.

Почетком фебруара Надзорни одбор "Алуминија" подржао је понуду израелско-кинеске групације коју предводи Абрахам група, према којој би јој "Алуминијеви" погони били изнајмљени, те додатно затражио да се у року од пет година ангажује свих 900 радника колико их је радило приликом гашења.

Предсједник Абрахам групе Амир Грос Кабири недавно је рекао да би прво покренуо погон Ливнице, а постепено покушао покренути погоне Анода и Електролизе која је највећи потрошач електричне енергије.

Мостарски "Алуминиј" је због дугова од преко 400 милиона КМ угашен 10. јула 2019. године, након чега је без посла остало више од 900 радника.