ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија23/03/2020

РАД ИНСПЕКТОРА УСКЛАЂЕН СА ЦАРИНСКИМ ОРГАНИМА

 

БАЊАЛУКА, 23. МАРТА /СРНА/ - Радно вријеме републичких инспектора на царинским испоставама усклађено је са радним временом царинских органа и овај принцип рада је успостављен од дана оснивања Инспектората Републике Српске, саопштено је из ове инстутуције.

 

Регујући на изјаву предсједника Подручне привредне коморе Бањалука Горана Рачића да инспектори који врше преглед робе у спољнотрговинском промету раде само до 16.00 часова, те да касније није могуће прикупити сву потребну документацију за пошиљку, из Инспектората наводе су због актуелне ситуације и увођења надзора путника који улазе у БиХ на граничним прелазима у Српској, предузели све потребне мјере како би се контрола увоза робе одвијала несметано и независно од контроле путника.

"Републички тржишни, фитосанитарни, здравствени и инспектори за храну су у протеклих седам дана у спољнотрговинском промету прегледали 1.978 пошљки различите робе која подлијеже обавезном прегледу приликом увоза. Без обзира на додатне обавезе које су дате овом органу за извршавање, преглед робе у спољнотрговинском промету из дијела надлежности овог органа, није доведен у питање", истичу из Инспектората.

Напротив, додaју из Инспектората, у току викенда због повећаног доласка камиона на граничним прелазима Градишка и Шамац, царински органи су наставили рад до 20.00 часова, што су учинили и службеници Инспектората Српске, а све како би се робни промет одвијао што је брже могуће с обзиром на тренутне околности.

Инспекторат Републике Српске, како се наглашава, спреман је да обезбиједи капацитете и за потребе продуженог рада, уколико то буде усаглашено од свих надлежних органа који учествују у поступку прегледа и царињења роба приликом увоза.