ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија24/03/2020

ЗНАЧАЈАН ПОРАСТ БРОЈА ПРЕДВИЂЕНИХ СТАНОВА ЗА ГРАДЊУ, УПИТНА РЕАЛИЗАЦИЈА

 

БАЊАЛУКА, 24. МАРТА /СРНА/ - Број предвиђених станова за градњу у Републици Српској у фебруару ове године већи је за 120 одсто у односу на исти мјесец прошле године, подаци су Републичког завода за статистику.

 

Број издатих грађевинских дозвола за градњу у фебруару ове у односу на исти мјесец прошле године мањи је за 17,3 одсто.

Економиста Стефан Маркићевић рекао је Срни да се наставља тренд експанзије станоградње у Српској скоро по експоненцијалном расту, када се гледа према плановима и дозволама за станоградњу рађеним и издатим док пандемија вируса корона није погодила ова подручја.

"Оно је што је упитно јесте реализација тих планова односно динамика како ће се све то одвијати. Још је непознаница колико ће трајати стање у привреди, и самим тим и у грађевинском сектору, проузроковано пандемијом и шта и како послије тога", навео је Маркићевић.

Он је нагласио да се поставља и питање радне снаге - да ли ће они који су због вируса корона на Западу добили отказ, а вратили се на ова поручија ту и остати и колико дуго ће остати.

"Нисам увјерен да ће по престанку овог стања сви они одмах похрлити назад у западноевопске земље на ранија или нека друга радна мјеста. И тамо ће привредни опоравак ићи фазно и то може бити шанса домаћој привреди, да када крене опоравак, искористи ту ситуацију са радном снагом чији недостатак јој је стварао проблеме", рекао је Маркићевић.