ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво29/03/2020

ЗИМСКА СЕЗОНА УСПЈЕШНИЈА ОД ПРЕТХОДНЕ

 

ПАЛЕ, 29. МАРТА /СРНА/ - Зимска сезона на Јахорини завршена је након 110 дана скијања због новонастале ситуације са епидемијом вируса корона, а била је, упркос недостатку сњежних падавина, успјешнија од претходне, истиче директор Олимпијског центра "Јахорина" Дејан Љевнаић.

 

Остварено је више од два милиона зимских вожњи на планини, број скијаша је достигао готово 250.000, а промет је достигао готово девет милиона KМ.

Љевнаић наглашава за Срну да је укупно повећање у односу на претходну сезону око 20 одсто, иако је ова зимска сезона трајала краће од претходне за 34 дана.

"Ако поредимо ову и претходну зимску ски-сезону, упркос недостатку снежних падавина, параметри су добри и указују на то да је ова сезона чак успешнија од претходне која је била најуспешнија у историји Јахорине. Разлог томе је, првенствено, систем за оснежавање, али и све остале инвестиције – нова кабинска гондола, систем осветљења, нови лифт сидро и Олимпијски бар", напомиње Љевнаић за Срну.

Он подсјећа да су на Јахорини први отворили сезону скијања у региону 4. децембра, иако су се готово сви ски-центри у Европи борили са недостатком сњежних падавина, а многи чак нису успјели ни покренути скијалиште.

На Јахорини су контитнуитет скијања успјели одржати захваљујући управо систему за осњежавања који је спасио више од 2.000 радних мјеста.

"Тај систем нам је доказао да су наше одлуке и инвестиције стратешки добро испланиране и реализоване, јер да нисмо инвестирали у систем оснежавања суочили бисмо се са зеленом зимом и могли ставити кључ у браву.

Велики ефекат имала је и добра организација процеса рада свих запослених у Олимпијском центру који су радили даноноћно како би скијашима припремили потпун угођај", напомиње Љевнаић.

Према његовим ријечима, кабинска гондола и стаза "Новак Ђоковић", осим тога што су премашиле су очекивања свих посјетилаца планине, а стазе су хомологоване и спремне за одржавање такмичења највећег свјетског ранга.

"Да смо наставили сезону с обзиром на природни снег који имамо, резултати би сигурно били још бољи. Олимпијски центар има губитке од преко три милиона КМ, отказали смо чак и манифестацију Ски клозинг која је била у плану да се реализује у сарадњи са агенцијама Ски бус и ски фан“, наведи Љевнаић.

Он истиче да су у току ове сезоне сигурно оборили и рекорд по броју организованих догађаја од којих су концерти пјевача као што је Брајан Фери, Саша Матић, Аца Лукас, Џибони, затим дневне журке уз концерте бендова “Амадеус“, “Ок бенд“, “Регина“ и Ђорђе Давид, те представе Жељка Нинчића, Драгана Маринковића Маце и Милана Kалинића...

Љевнаић се нада да ће ситуација са пандемијом вируса корона проћи што прије како би на вријеме могли кренути са реализацијом многобројних планова које имају за љетну сезону.

"Осим већ препознатљивог најдужег алпин-костера, који је потпуна атракција Јахорине, за љето смо спремили још велике атракције `тауер` и `луна кластер` и оне ће бити прве у овом дијелу Европе. Биће распоређени на Пољицама и на језеру на врху планине“, наводи Љевнаић.

Он додаје да је у плану и наставак амбијенталног уређења простора око вјештачког језера за које планирају да буде центар збивања у току љетне сезоне.

Љевнаић закључује за Срну да су од ове године преузели организацију "Јахорина Ултра Трејл" такмичења, тако да ће тркачи имати прилику да се опробају у нешто измјењеном концепту овог надметања.