ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти24/03/2020

МАРКОВИЋ: НАРОД ДА СЕ У БОРБИ СА ВИРУСОМ КОРОНА СЈЕТИ ШТА ЈЕ ИЗДРЖАО 1999.

 

БЕОГРАД, 24. МАРТА /СРНА/ - Историчар Предраг Марковић рекао је да је бомбардовање СР Југославије, које је почело на данашњи дан прије 21 годину, показало да српски народ може да издржи много и да данас, када се суочава са епидемијом вируса корона, треба да се сјети тог искуства.

 

"Данашњи дан је дубоко урезан у нашој свести и сећању. Број страдалих ни 21 годину после ваздушних напада није дефинитивно утврђен - процене се крећу од око 700 жртава војних и цивилних до око 2.500 погинулих цивила и још око 1.000 војника и полицајаца", рекао је Марковић за РТС.

Он је нагласио да је међу страдалима и велики број Албанаца,али да Запад о томе ћути јер им је непријатно да кажу да су Американци убијали Албанце, а од Срба траже да им се извине што су их тукли.

"Американци занемарују хиљаде жртава у бомбардовању, а при свакој посети званичника покрећу случај браће Битићи, а за нашу децу, мостове, тоне осиромашемног уранијума, то нема везе", опоменуо је Марковић.

Према његовим ријечимам на дуге стазе ће се показати да је на Космету најтрајнији траг бомбардовања осиромашени уранијум јер је проценат пораста обољелих од рака већи у јужној покрајини, него у Србији.

"Њихови политичари, међутим олако жртвују свој народ. Важно им је да истрају у сну о херојском рату, него да признају да је то несрећна ствар и за Албанце. Мислили су да ће кратко трајати и, када се Србија није предала, сетили су се избеглица, а оне су отеране бомбама - стотине хиљада Албанаца је напустило своје куће, није српска агресија на властитој земљи отерала Албанце", рекао је Марковић.

Према његовим ријечима, бомбардовање је показало да народ може да издржи много и сада треба да се сјети тог исукства.

"Ова криза је, на неки начин, лакша од бомбардовања. Нисмо сами. Тада смо били `грозни народ`, мрзели су нас и многи добри људи који верују Си-Ен-Ену", указао је Марковић.

Марковић је оцијенио да су Срби данас спремнији да издрже рат са невидљивим непријатељем.

"Tај томахавак је изгледао као поморанџа која скакуће по небу. Син ми је је рекао да ће нам спалити кућу. Рекао сам да неће, а он је рекао да је видео на телевизији. И, на крају, све то прође и остају приче о хероизму", нагласио је Марковић.

Он је навео да је Србији, да би се изборила са вирусом корона, према процјенама кинеских експерата потребна гвоздена дисципилина од 29 дана.

"То није више од трећине бомабаровања, што се времена тиче, па ћемо успети да се стрпимо тих месец дана", закључио је Марковић.