ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет24/03/2020

КАКО СУ КОРЕЈЦИ ПОБИЈЕДИЛИ КОРОНУ

 

СЕУЛ, 24. МАРТА /СРНА/ - Јужна Кореја је успјела да у великој мјери сузбије вирус корона, а да није уводила карантине или велике опште изолације, што је јединствен случај у свијету.

 

Рани знаци крајем фебруара били су алармантни - хиљаде људи постало је позитивно на вирус. На врхунцу епидемије забиљежено је више од девет стотина случајева у једном дану, али само седам дана касније број заражених почео се смањивати.

Данас у јужној Кореји дневно оболи тек неколико десетина људи.

"Њујорк тајмс" наводи да је Јужна Кореја употребом "агресивног јавног здравства" успјела да побиједи епидемију. А све то успјела је без драконских мјера ограничавања кретања или опште изолације, попут европских земаља.

Корејски "рецепт" гласи: треба брзо интервенисати, прије развоја кризе. Корејске власти су наложиле фармацеутским компанијама, само седмицу након што је потврђен први случај, да почну да израђују сетове тестова на вирус, обећавши им пуну подршку.

Кореја данас производи око 100.000 тестова дневно и у преговору је са 17 земаља да их извезе.

У Јужној Котеји тестирања су рађена рано, често и сигурно. Тестирали су више становника од било које друге земља на свијету, чиме су дошли у ситуацију да могу на вријеме да изолују све сумњиве случајеве и да им дају брзу помоћ након што се открије да су заражени.

Како наводи "Њујорк тајмс", Јужна Кореја је спровела око 300.000 тестова, што је 40 пута више него у САД, гледано по броју становника.

Страним гостима у земљи омогућено је скидање мобилне апликације путем које су могли да провјере спадају ли према симптомима у ризичну групу.

Хотели, канцеларије и пословне зграде користе термалне камере како би установили има ли неко високу температуру, а температуру су провјеравали и ресторани прије него би пустили госте унутра.

Такође, спровођени су константно праћење контаката обољелих и надзор.

Када је неко потврђено позитиван на корона вирус, слиједи мјере идентификације, праћења и - ако је нужно - изолације свих особа са којима је заражени био у контакту.

Јужнокорејске власти су још током епидемије МЕРС-а развиле алате и вјештине праћења обољелих, које укључују надзор путем безбједносних камера, записа кредитних картица и података из џи-пи-ес уређаја њихових аутомобила и мобилних телефона.

Tакође, грађане су о развоју ситуације обавјештавали путем друштвених мрежа. Када би се установило кретање обољелог, на мобилне телефоне добијали су информације гдје су се кретали, чак и које су аутобусе користили, а, ако је било могуће сазнати, грађанима је речено и да ли је обољели користио заштитне маске.

Развијена је и апликација коју морају користити они у самоизолацији, а ако би пацијент напустио кућу, био би драстично новчано кажњен.

Већина грађана спремно је прихватила ове мјере које су понекад озбиљно нарушавале приватност.

Све је то довело је до стопе смртности мање од један одсто - увјерљиво најмање на свијету.