ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет24/03/2020

БРИТАНЦИ ПОД БЛОКАДОМ, КОНФУЗИЈА СЕ НАСТАВЉА

 

ЛОНДОН, 24. МАРТА /СРНА-Ројтерс/ - Британци су се јутрос пробудили под мјерама ограничења кретања након што је премијер Борис Џонсон наредио свима да остану код куће, да се затворе радње и суспендују сви друштвени скупови ради спречавања ширења вируса корона.

 

Мјере без преседана у мировном добу трајаће најмање три седмице, а уведене су да Национална зравствена служба /НХС/ не би била преплављена обољелима. Број умрлих у Британији достигао је 335.

Грађани на друштвемим мрежама наводе да су возови лондонског метроа и даље препуни, а велики продајни ланац спортске опреме "Спортс дајрект" саопштио је да жели да остане отворен и затражио одобрење од Владе.

Постоји много жалби у вези са тиме да су упутства од власти конфузна или недовољна.

"Апсолутно је о критичне важности да осигурамо да наш НХС буде у најснажнијој позицији да ограничи ширење", рекао је министар за кабинетске послове у Влади Мајкл Гов.

Он је рекао да "Спортс дајрект" не продаје есенцијалну робу и да треба да се затвори.

Гов је додао да људи морају да остану код куће да би се заштитили, да би заштитили здравствени систем и спасили животе.

Грађанима је поручено да могу да напусте домове само ради одласка у супермаркет или једном дневно ради рекреације, уз држање међусобног растојања од два метра.

Влaсти су поручиле да људи треба да прекину да се састају са пријатељима или удаљеним члановима породице. Полиција ће разбијати групе веће од двије особе, а догађаји попут свадби неће се одржавати. Ова мјера не важи за сахране.

Гов је рекао да би могле бити уведене строже казне од садашњих 30 фунти за особе које буду кршиле рестрикције.

Он је додао да ће историја судити о томе да ли је Британија прекасно увела ове мјере, али да је сада најважније да их се грађани придржавају.