ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија24/03/2020

ТЕГЕЛТИЈА: УСВОЈЕН НАЦРТ ОВОГОДИШЊЕГ БУЏЕТА

 

САРАЈЕВО, 24. МАРТА /СРНА/ - На данашњој ванредној сједници Савјета министара усвојен је Нацрт закона о буџету институција и међународних обавеза БиХ за ову годину и приједлог одлуке о привременом финансирању институција и међународних обавеза БиХ за период април-јун.

 

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је на конференцији за новинаре у Сарајеву да је Нацрт буџета усвојен са седам гласова за и три против.

Према ријечима Тегелтије, против су били он, те министри у Савјету министара Сташа Кошарац и Војин Митровић.

"Ова одлука је упућена у процедуру Предсједништву БиХ, која је формални предлагач", навео је Тегелтија.

Он је подсјетио да је на сједници 5. марта гласао против одлуке о привременом финансирању, јер сматра да БиХ треба буџет, наводећи да је тог дана регистрован и први случај вируса корона у БиХ, чиме се ситуација драматично промијенила.

Тегелтија је истакао да је буџет, који је припремило Министарство финансија и трезора у Савјету министара непосредно послије тога, планиран у нормалним околностима и на основу макроекономских показатеља на основу којих су усвојени буџети ентитета за ову годину.

Он је напомено да је оквир Нацрта буџета заједничких институција БиХ 996 милиона КМ и да је већи за 30 милиона КМ, колико су повећана средства издвајања са јединственог рачуна у Управи за индиректно опорезивање.

Тегелтија је додао да се одлуке које доноси Савјет министара, које нису коначне и подлијежу потврђивању код других надлежних институција, доносе простом већином у Савјету министара.

"Од десет чланова Савјета министара седам је гласало за, мислим да су била четири Хрвата, три Бошњака, али то није ни важно. Гласали су за и створила се претпоставка да се то упути у даљу процедуру", рекао је Тегелтија.

Он је подсјетио да је оквир за усвајање буџета био предвиђао раст бруто домаћег производа /БДП/ од три одсто.

"Данас сви знају да ће та стопа бити негативна и да нас то доводи у ситуацију да је готово непредвидиво дефинисати износ прихода којима ће се налазити сви буџети у БиХ, поготово буџети ентитета који ће се, сасвим сигурно, због потребе додатних средстава у министарствима здравља наћи на највећим ударима", рекао је Тегелтија.

Он је навео и да су расходи планирани у складу са нормалним околностима, са предвиђеним растом прихода и додатним улагањима у одређене капиталне објекте и томе слично, те додао да је сада, када се усваја овај буџет, стање сасвим другачије.

"У овом тренутку ентитети разговарају о изради ребаланса са сасвим другачијом структуром њихових буџета. Предвиђа се прерасподјела унутар расходовне стране буџета, предлаже се смањење плата запослених у управи и јавним предузећима, укидају се текући грантови и слично. То је оно што предлажу ентитети", рекао је предсједавајући Савјета министара.

Он је оцијенио да је буџет БиХ рађен у нормалним околностима и он изгледа сасвим другачије.

"У буџету који је данас отишао у Предсједништво БиХ предвиђен је раст издвајања за плате и накнаде запослених од готово 30 милиона КМ. С једне стране, ми говоримо о томе, а, с друге стране, се говори о смањењу плата у неким другим јавним секторима", навео је Тегелтија.

Он је рекао да су буџетом планирана средства и за набавку капиталних пројеката, средства за набавку аутомобила и грађење зграда.

Тегелтија каже да је у нормалним околностима то потребно, али у условима овакве кризе приоритети би требали бити другачији.

"Предлагао сам да министар финансија и трезора повуче Нацрт буџета за ову годину, да након завршетка борбе за живот грађана заједно сједнемо са владама ентитета, фискалним савјетом и процијенимо како ће се кретати приходи и у складу са тим планирамо буџет. Нажалост, такав став није превладао у Савјету министара и усвојен је буџет и упућен у даљу процедуру", појаснио је Тегелтија.

Он је указао да у тренутку привременог финансирања у буџету заједничких институција има довољно средстава у буџетској резерви којима се може омогућити несметано функционисање свих институција.

Тегелтија је подсјетио да су о овом тренутку под највећим ударом Гранична полиција БиХ, царина и Канцеларија за ветеринарство, од којих се очекује додатни напор.

Он је рекао да ништа није било спорно у усвојеној одлуци о привременом финансирању институција и међународних обавеза БиХ за други квартал.