ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет25/03/2020

СНАЖАН ПОТРЕС КОД КУРИЛСКИХ ОСТРВА

 

МОСКВА, 25. МАРТА /СРНА-Ројтерс/ - Сјеверном дијелу руских Курилских острва и даље пријети опасност од цунамија након снажног потреса јачине 7,5 степени Рихтерове скале, мада су Службе за ванредне ситуације пријавиле мање таласе, те да нема жртава или оштећења.

 

Америчка агенција за геолошка истраживања саопштила је да је потрес био на око 218 километара југоисточно од града Северо-Курилска на дубини од 56,7 километара.

Јапанске власти нису објавиле упозорење на цунами док Американци укинули упозорење за Хаваје након што је потрес погодио област недалеко од Курилских острва који се налазе између Пацифика и Охотског мора.

"Талас је стигао до Курилска у раним јутарњим часовима. Висина таласа била је педесетак центимитара", наводи се у саопштењу.

Мјештани острва остаће у безбједној зони у вишем дијелу острва док упозорење на цунами ид даље траје те да ће одлуку о укидању донијети стручњаци.

Амерички Центар за упозорење на цунами саопштио је да се западна обала те земље, Аљаска и канадска британска Колумбија нису суочиле са опасности од цунамија након потреса.