ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво25/03/2020

РАДАНОВИЋ: ЗАВРШНО ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ СРБА ИЗ СЕЛА ЛИПА И ОКОЛИНЕ

 

САРАЈЕВО, 25. МАРТА /СРНА/ - Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ Ђорђе Радановић изјавио је да власти Бихаћа и Унско-санског кантона, изградњом мигрантског кампа у српском селу Липа, врше завршно етничко чишћење овог краја од Срба, протјераних током прошлог рата.

 

"У Липу се нико од Срба 25 година није могао вратити јер им градске власти Бихаћа нису хтјеле изаћи у сусрет и услишити захтјеве да се до села доведу вода и струја, а сад су за два и по сата то урадили за смјештај миграната", рекао је Радановић Срни.

Он је навео да се градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић никада није удостојио да саслуша или упита Србе из Липе шта им треба, чиме је спријечио њихов повратак, а сада у некада етнички српско село насељава муслиманске мигранте из Азије и Африке.

"Спречавањем повратка, Фазлић врши кривично дјело из члана 178 Кривичног закона ФБиХ и крши Анекс седам Дејтонског мировног споразума којим се сви нивои власти обавезују да обезбиједе повратак људима", упозорио је Радановић.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ указао је на чињеницу да се увођење мјера забране кретања због вируса корона користи за постављање шаторског насеља у Липи.

"Срби поријеклом из Липе, који сада живе у Бањалуци, Новом Саду, Београду или другдје, не могу због ситуације у вези са вирусом корона да дођу и физички спријече радове", нагласио је Радановић.

Он је појаснио да је парцелу на којој се опрема камп за мигранте граду Бихаћу још прије посљедњег рата поклонио Србин из Липе.

"Та парцела је окружена другим парцелама у власништву Срба и до ње се не може доћи а да се не пређе преко српске имовине", рекао је Радановић и додао да нико од тих власника није питан за сагласност.

Начелник Бихаћа Шухрет Фазлић потврдио је за београдску "Политику" да се у предратном српском селу Липа "увелико ради на опремању кампа за мигранте" и да би тај камп требало да буде у функцији за тридесетак дана.

Он је поручио да је за њега апсурдно да проблем око смјештаја у село Липа "праве они који не живе у том селу" и то "још уз причу о ометању повратка Срба 25 година након рата".

Уз нагласак да изградња мигрантског кампа није "никакав атак на имовину Срба", Фазлић је рекао да је "градска власт спремна да надокнади штету уколико буде оштећен било чији приватни посјед".