ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија25/03/2020

КОШАРАЦ ТРАЖИ ИНФОРМАЦИЈУ О ФУНКЦИОНИСАЊУ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТСКОГ СЕКТОРА

 

САРАЈЕВО, 25. МАРТА /СРНА/ - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац затражио је информацију о функционисању електроенергетских капацитета од кључних институција које чине електроенергетски сектор у БиХ.

 

Затражена је информација о поузданости свих производних капацитета у компанијама "Електропривреда БиХ", "Електропривреда Републике Српске", "Електропривреда Хрватске заједнице Херцег-Босне", те у "ЕФТ - Рудник и Термоелектрана Станари", као и информација о дневној производњи из термо, хидро и других извора електричне енергије, те потрошњи електричне енергије на дневном нивоу свих категорија потрошача, саопштено је из Министарства спољне трговине.

Кошарац је рекао да се због новонасталих околности и поремећаја на цјелокупном тржишту узрокованог ширењем вируса корона мора континуирано комуницирати са кључним институцијама које чине електроенергетски сектор на нивоу БиХ, Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта.

"Комуникација је потребна како бисмо предложили и предузели правовремене и неопходне мјере ради несметаног рада производних погона, преносне и дистрибутивне мреже и нормализације снабдијевања тржишта електричном енергијом, како би се превазишли уочени поремећаји на тржишту и избјегле негативне посљедице", истакао је Кошарац.

У саопштењу се наводи да је затражена и информација о балансним вишковима електричне енергије и њиховом пласману /продаји/ на тржишта ван БиХ, и то под којим условима и на којим страним тржиштима се пласман одвија, као и о погонској спремности и поузданости преносне мреже у БиХ и способности "Електропреноса БиХ" да испуни све захтјеве производних погона БиХ за високонапонски пренос електричне енергије.

Од надлежних институција затражени су и подаци о преносу електричне енергије за домаћу потрошњу у БиХ, са освртом на евентуални извоз електричне енергије, те информације о међусобним односима ДЕРК-а, НОС-а, "Електропреноса БиХ" и корисника преносне мреже у нормалним условима рада и ванредним условима рада/ситуацијама, са освртом на евентуална планирана поступања у хитним ситуацијама које захтијевају брзо дјеловање и усљед којих се може одступити од тржишних правила.

"Након анализе и сагледавања информација свих кључних актера у електроенергетском сектору, приступићемо консултацијама и координацији са релевантним институцијама како би се на вријеме предузеле потребне превентивне и реактивне мјере које ће обезбиједити стабилност и функционисање електроенергетског система у БиХ", нагласио је Кошарац.