ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет25/03/2020

ЉЕТНЕ ВРУЋИНЕ НЕЋЕ ЗАУСТАВИТИ ВИРУС

 

СТОКХОЛМ, 25. МАРТА /СРНА-Ројтерс/ - Љетна врућина вјероватно неће зауставити ширење заразе вирусом корона, саопштено је из Европског центра за контролу и спречавање зараза /ЕЦДЦ/.

 

У саопштењу се наводи да се предвиђа да ће свака земља у Европи остати без мјеста на одјељењима интензивне његе до средине априла, уколико не реагује брзо.

Центар се позива на истраживање у којем се наговјештава да вирус не постаје мање опасан у топлим и влажним временским условима, чиме су умањене наде да ће сјеверној хемисфери стићи олакшање када наступи љето.

"До данас нема доказа да ће `Сарс-КоВ-2` бити сезонски вирус на сјеверној хемисфери, као ни други вируси из породице корона вируса", истиче се у извјештају.

У прилог извјештају иду и подаци да је вирус успио да одржи висок ниво репродукције у тропским предјелима у којима је велика влажност ваздуха, као што су кинеска област Гуанси и Сингапур.

"То наглашава значај спровођења мјера као што је изоловање заражених, поштовање растојања на послу и затварање школа", додаје се у извјештају.