ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија25/03/2020

КОРИДОР И ПРАTЊА КРОЗ ХРВАTСКУ УСПОРАВА TРАНСПОРT РОБЕ

 

ГРАДИШКА, 25. МАРТА /СРНА/ - Највећи проблем у међународном транспорту робе БиХ тренутно је постојање коридора и пратње кроз Хрватску, што успорава проток, изјавио је данас у Градишци министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић.

 

Митровић је на граничном прелазу у Градишци разговарао са представницима Граничне полиције, превозницима и представницима Управе за индиректно опорезивање БиХ и на лицу мјеста се увјерио у километарске колоне и дуга чекања на прелазак границе.

"Европска комисија је 23. марта наложила да све земље поједноставе процедуре за међународни транспорт робе, што су испоштовале све земље ЕУ, осим Хрватске, успоставиле су зелене коридоре што смо и ми у БиХ урадили", рекао је Митровић.

Он је истакао да је јутрос формирано оперативно тијело на нивоу БиХ и Хрватске у које су укључени помоћници министара безбједности, транспорта и комуникација, ентитетски министри саобраћаја, Гранична полиција, Управа за индиректно опорезивање и Ветеринарска канцеларија БиХ.

"Договорено је да се на сваком граничном прелазу на којем се обавља међународни транспорт робе, прије свега на граничним прелазима Градишка и Шамац, одреде оперативни тимови који ће рјешавати ову проблематику", рекао је Митровић и најавио могућност отварања још једног граничног прелаза за међународни транспорт робе према Хрватској.

Митровић је све возаче, којима је, како је рекао, у овом тренутку најтеже, замолио за стрпљење и разумијевање.

Он је истакао да се овај проблем мора ријешити како би живот у БиХ био настављен јер садашње стање, према његовим ријечима, води у колапс.

"Очекујем да оперативна група већ сутра констатује стање на граничним прелазима и предочи га владама БиХ и Хрватске", рекао је Митровић и додао да се овај проблем мора ријешити у наредна два-три дана.

Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт Републике Српске Никола Грбић рекао је да данас нису добили никакве гаранције да ће се укинути коридори и пратња кроз Хрватску и додао да ће сутра у Привредној комори Републике Српске бити одржан састанак с циљем проналажења рјешења за овај проблем.

"Уколико ништа не ријешимо, за викенд ћемо имати састанак унутар Удружења и није искључено да потпуно обуставимо превоз", истакао је Грбић.