ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет25/03/2020

ПУТИН: НАРЕДНА СЕДМИЦА НЕРАДНА ЗА СВЕ ЗАПОСЛЕНЕ

 

МОСКВА, 25. МАРТА /СРНА/ - Предсједник Русије Владимир Путин саопштио је да ће наредна седмица на територији цијеле земље бити нерадна за све запослене, док ће апотеке, продавнице, болнице, градски и међуградски превоз, као и остале услужне дјелатности наставити са радом.

 

Путин је оцијенио да је та мјера неопходна због ширења вируса корона.

"Ово ће допринијети да се смање ризици од ширења вируса. Најважније је тренутно да сви остану код куће", истакао је Путин, наводећи да Русија тренутно излази на крај са вирусом, али да је зараза свуда око ње, те је тешко у потпуности спријечити да вирус продре у земљу.

Руски предсједник позвао је грађане да буду дисциплиновани и одговорни, те да је најбезбједније да остану код куће.

"Све мјере по питању борбе против вируса корона даће резултат уколико будемо уједињени", рекао је он.

Русија ће у виду подршке породицама са дјецом у наредна три мјесеца исплатити по 5.000 рубаља за свако дијете до три године, саопштио је Путин, док ће незапосленима бити увећан износ социјалне помоћи са 8.000 на 12.130 рубаља.

"Економија Русије, као и економије других земаља, због вируса корона пролазе кроз катастрофалан период. Потребно је подржати оне који се сусрећу са губитком посла", додао је Путин.

Он је навео и да ће свим грађанима којима примања буду пала на испод 30 одсто од реалних бити омогућен мораторијум на исплате кредита.

Путин је истакао да Влада и Централна банка треба да предложе и предузму додатне мјере за одрживи развој реалног сектора привреде, укључујући државне гаранције.

Према посљедњим подацима, укупан број обољелих од вируса корона у Русији је 658 /од којих је 410 у Москви/, 29 је оздравило, а 122.000 људи налази се под надзором.