ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет27/03/2020

ЊЕМАЧКИ ЉЕКАРИ СЕ ПРИПРЕМАЈУ НА МАЊАК МЈЕСТА У ИНТЕНЗИВНОЈ ЊЕЗИ

 

БЕОГРАД, 27. МАРТА /СРНА/ - Њемачки љекари припремили су препоруке за одлучивање о томе којим пацијентима омогућити лијечење ако због пандемије вируса корона понестане кревета у интензивној њези, у којима се истиче да старосна доб неће бити одлучујући фактор.

 

"Према актуелном стању сазнања о пандемији Ковида-19 вјероватно је да и у Њемачкој у кратком периоду и упркос повећању капацитета више неће бити довољно капацитета у интензивној њези за све пацијенте", наводи се у заједничком документу седам стручних удружења ургентне и интензивне медицине, који је објавио њемачки лист "Шпигл".

Документ садржи медицинске и етичке препоруке које би љекарима и његоватељима требало да помогну да на преоптерећеном одјељењу интензивне његе направе приоритет међу пацијентима који су у животној опасности.

У документу се истиче да ће они у таквим условима одлучивати између живота и смрти што је "енормни емоционални и морални изазов за медицински тим".

"Ако будемо дошли у тешку ситуацију да морамо да одлучујемо између пацијената, онда желимо да будемо `наоружани`. Желимо да на крају овог тешког, болног процеса можемо да кажемо - то је била основана и праведна одлука", поручио је у саопштењу предсједник Њемачког интердисциплинарног удружења за интензивну медицину и ургентну медицину Уве Јансенс.

Уколико више не буду могли да буду лијечени сви животно угрожени обољели пацијенти, онда ступа на снагу принцип тријаже из области медицине у условима катастрофе.

То значи да ће се правити приоритет међу пацијентима на основу утврђених критеријума са циљем да се са ограниченим ресурсима спаси што је више могуће живота, наводи "Шпигл".

Ако, на примјер, не буде више довољно респиратора, они неће бити давани пацијентима код којих нема изгледа да ће бити успјешно излијечени или су они веома мали.

"Предност у лијечењу ће, и у интензивној и у ургентној медицини, имати они пацијенти код којих је већа вјероватноћа преживљавања, односно боља укупна прогноза /такође и у даљем току лијечења/", наводи се у документу.

Важно је притом, пише у документу, да се такве одлуке доносе за све критично обољеле пацијенте, а не само за оне заражене вирусом корона - то значи и за пацијенте са инфарктом или можданим ударом.

Посебно се наглашава да је недопустиво да се одлуке доносе на основу старосне доби пацијента или социјалних критеријума.

"Пацијенту старом 80 година неће у Њемачкој унапријед бити ускраћено лијечење", истакао је Јансенс, који је и љекар Клинике за интерну и ургентну интернистичку медицину у Болници Свети Антоније у Ешвајлеру.

Умјесто старосне доби пацијента, у обзир ће се узимати актуелно стање и друга обољења, па онај ко болује од узнапредовалог тумора или отказивања јетре неће добити медицински третман, као ни пацијент који не жели интензивну терапију.

Документ садржи и препоруке за то ко ће доносити одлуку, којем ће пацијенту бити дата предност.

Тако би о сваком случају требало да одлучује тим од најмање три особе у којем би, ако је могуће била два искусна љекара интензивне медицине, један представник његоватеља и евентуално други стручњаци.

"Потресно је видјети под коликим су притиском колеге у другим земљама већ морале да доносе такве одлуке, а да нису имале било шта на основу чега би се оријентисале. Колеге у Италији и Шпанији су већ тешко трауматизоване. Такво нешто не може да не остави трага", додао је Јансенс.

Он је истакао да би зато ови критеријуми требало да послуже љекарима у Њемачкој као подршка, али и порука становништву да се у таквој, најтежој од свих ситуација, неће доносити паушалне одлуке.

"Шпигл" пише да већ сада на одјељењима интензивне његе у Њемачкој лежи више од 800 пацијената заражених вирусом корона, од којих је више од 500 на респираторима.