ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија27/03/2020

МАЊА ДЕСЕЗОНИРАНА И КАЛЕНДАРСКИ ПРИЛАГОЂЕНА ПРОИЗВОДЊА

 

БАЊАЛУКА, 27. МАРТА /СРНА/ - Укупна десезонирана индустријска производња у Републици Српској у фебруару мања је за 6,1 одсто него у јануару, подаци су Републичког завода за статистику.

 

У фебруару у односу на јануар десезонирана производња нетрајних производа за широку потрошњу већа је за 1,3 одсто, док је производња капиталних производа мања за 8,8 одсто, интермедијарних производа за 11,6 одсто, енергије за 17 одсто и трајних производа за широку потрошњу мања за 26,8 одсто.

Укупна календарски прилагођена индустријска производња у Српској у фебруару ове године мања је за 10,7 одсто у односу на исти мјесец прошле године.

У фебруару у односу на исти мјесец прошле године календарски прилагођена производња нетрајних производа за широку потрошњу мања је за 6,7 одсто, капиталних производа за 12,2 одсто, енергије за 13,5 одсто, интермедијарних производа за 18,8 одсто и трајних производа за широку потрошњу за 25,2 одсто.

Економиста Ђурђица Стојадиновић рекла је Срни да на фебруарски ниво индустријске производње посљедице вируса корона јесу имале утицаја, али не и пресудног, до којег ће доћи у првим прољетним мјесецима.

"Овде је више посљедица пада обима производње, стања тржишта земаља ЕУ за које је везана индустрија Српске, док се утицај вируса корона тада још првенствено огледао у поремећеним условима набавке", навела је Стојадиновићева.

Према њеним ријечима, највећи удар због вируса корона могли би претрпјети привредни субјекти који су на неки начин везани за аутоиндустрију.