ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона27/03/2020

ЈОШ 34 ЛИЦА ЗАРАЖЕНA ВИРУСОМ КОРОНА

 

БАЊАЛУКА, 27. МАРТА /СРНА/ - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас да су у Српској још 34 лица позитивна на вирус корона, чиме је њихов укупан број достигао 155.

 

Шеранић је на конференцији за новинаре у Бањалуци поводом актуелне ситуације у вези са вирусом корона навео да је јуче тестирано 176 особа.

"Покушали смо да повећамо капацитет тестирања. Наш циљ је да што прије откријемо све особе које су позитивне", рекао је Шеранић.

Он је прецизирао да су међу новозараженима 22 лица из Бањалуке, четири из Теслића, по два из Лакташа и Прњавора, те по једно из Приједора, Бијељине, Котор Вароша и Модриче.

Шеранић је навео да се у Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци налази 27 особа са средње тешком клиничком сликом.

"Двије особе су на респиратору, што значи да су витално угрожене, а обје су од раније имале хронична обољења. На Пулмологији је смјештено шест пацијената. Међу новозараженим су и два љекара из јавних здравствених установа која нису била на послу, те један техничар из приватне здравствене установе. Установе у којима су радили стављају под надзор њихове контакте", каже Шеранић.

Он је додао да је и даље тренд да већина особа које имају позитиван налаз долази из локалних заједница у којима су и раније евидентирана позитивна лица.

"То и јесте разлог због којег смо се одлучили да особе позитивне на вирус корона издвојимо из заједнице. Већина тих особа су директно биле у контакту са позитивном особом, јављају се породични кластери и то ћемо покушати да ријешимо издвајањем позитивних лица у посебан смјештај", појаснио је Шеранић.

Седам особа су, како је додао, секундарни контакти из трећег бањалучког кластера, а четири су путовале или су дошле из иностранства.

Шеранић је рекао да су узети узорци од свих особа из Српске које су у карантину у Градишци и да су сви налази негативни.

"У пуну функцију смо ставили и карантине на граничним прелазима у Шамцу и Броду. Имамо потпуну контролу на граници са Хрватском, а очекујем да ће данас или сутра у функцији бити и карантин на Рачи", рекао је Шеранић, наводећи да је број улазака особа из иностранства знатно смањен након што су карантини стављени у функцију.

Позивајући се на информације Министарства управе и локалне самоуправе, Шеранић је истакао да су скоро све локалне заједнице формирале карантине у које ће бити упућивана лица са границе након што им буду урађена прелиминарна тестирања.

Према његовим ријечима, од јуче је у функцију за смјештај лица која су позитивна на вирус корона стављен и Ђачки дом у Бијељини, а константно се повећава број лица која долазе у Студентски дом у Бањалуци.

Шеранић је рекао да у смјештај не иду лица позитивна на вирус која су 13. дан у изолацији, али ће у случају да поновљени налаз буде позитиван аутоматски бити тамо упућена.

"Направили смо неколико изузетака за 11 лица која нису смјештена у Студентски центар, али је за њих обезбијеђен 24-часовни здравствени надзор, а редовно их обилазе и полицијске патроле. Ријеч је о породичним кластерима са четворо дјеце у којима су и мала дјеца, мајци са двоје мале дјеце и особама које његују стара и непокретна лица", појаснио је Шеранић.

Коментаришући бјекство два пацијента позитивна на вирус корона из УКЦ-а, Шеранић је нагласио да то показује да се не могу уздати у самосвијест појединаца.

"То неће бити толерисано и ићи ћемо са ригорозним мјерама", поручио је Шеранић.

Говорећи о жалби једног лица на неуслован смјештај у Студентском центру, Шеранић је рекао да је тај објекат послије исељавања студената искључен са система гријања.

"Треба мало времена да се потпуно загрије и молим људе који су тамо за разумијевање. Иста ствар је и са топлом водом, али то ће функционисати као и када су студенти били ту, а тада није било жалби. Када је ријеч о случајевима који се јављају медијима и вјероватно желе да скрену пажњу на себе, молим медије да преузму одговорност у извјештавању и не подржавају такво понашање, које нећемо толерисати", истакао је Шеранић.

Он је додао да Српска има довољно тестова, а да константно ради на набавци нових.

Шеранић је рекао да је УНДП донирао 3.000 тестова који би требали стићи у понедјељак, 30. марта, а да је путем те међународне организације набављено 25.000 тестова који ће бити сукцесивно испоручивани од петка, 3. априла.

"То нису једини тестови које ћемо имати и шири тим ради на набавци. Очекујемо нове испоруке тестова иако је ситуација на тржишту алармантна јер су капацитети произвођача ограничени", навео је Шеранић.