ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона27/03/2020

ЗА ОМАСОВЉЕЊЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПРОИЗВОДЊЕ ПРЕУСМЈЕРЕНА 2,2 МИЛИОНА КМ

 

БАЊАЛУКА, 27. МАРТА /СРНА/ - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске преусмјерило је 2,2 милиона КМ кредитних средстава текућег ИФАД Пројекта унапређења конкурентности у руралним подручјима да би се подстакло омасовљење пољопривредне производње с циљем ублажавања негативних посљедица ширења вируса корона, саопштено је из овог министарства.

 

"Циљ донесене мјере је успостављање прехрамбене безбједности широм Републике Српске путем подјеле сјеменских пакета за потребе малих пољопривредних газдинстава", наведено је у саопштењу.

Ресорно министарство финансираће цијели износ пакета да би се подстакла производња што већих количина пољопривредних производа за властите потребе.

"Пакети подршке садрже ђубриво, сјемена и сјеменски материјал основних повртарских култура, што је довољно за заснивање производње на пола дунума пољопривредног земљишта", наведено је у саопштењу.

Мјером подјеле бесплатних пакета у вриједности од око 250 КМ планирано је да буде обухваћено 9.000 малих пољопривредних газдинстава.

Општинске службе ће у сарадњи са републичком Савјетодавном службом бити укључене у избор корисника и организацију саме дистрибуције сјеменских пакета.