ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона27/03/2020

ПАВИЉОН УНИВЕРЗИТЕТСКЕ БОЛНИЦЕ СПРЕМАН ЗА КАРАНТИНСКИ СМЈЕШТАЈ ЗАРАЖЕНИХ

 

ФОЧА, 27. МАРТА /СРНА/ - У Универзитеткој болници Фоча читав један павиљон је испражњен и предвиђен за карантински смјештај пацијената заражених вирусом корона.

 

У призмељу овог специјалног болничког павиљона налази се простор за интензивно лијечење теже обољелих од вируса корона опремљен респиратором, а на улазу и одвојене просторије за облачење и скидање заштитне опреме.

На првом спрату су собе за пацијенте, а на другом операциона и сала за порођаје пацијенткиња заражених вирусом корона, те соба за гинекологију.

Директор Универзитетске болнице Фоча Радмил Марић нагласио је да је ова установа спремна да прими пацијенте који су позитивни на вирус корона и да им омогући лијечење по свим стандардима.

"Овдје ће имати квалитетну задравствену заштиту, особље је одређено и чекају првог пацијента. На срећу, за сада, у Универзитетској болници немамо пацијенте који су позитивни на вирус корона, сви који су били сумњиви тестирани су и резултати су негативни", рекао је Марић.

Марић је навео да ова установа тренутно располаже са три респиратора, од којих је један у карантину, а остала два у јединици интензивне његе за потребе редовних пацијената.

"Број респиратора није довољан и то се у догледно вријеме мора обезбиједити", истакао је Марић.

Он је подсјетио да је покренута шира акција набавке респиратора коју је, уз општину Фоча, подржало још шест општина Старе Херцеговине и Горњег Подриња, које здравственом услугом покрива Универзитетска болница.

"Мислим да ћемо успјети да набавимо довољан број потребне медицинске опреме, у првом реду респиратора. Осим тога, наша установа је послала специјалисту микробиолога у Институт за јавно здравље Републике Српске на едукацију, а очекујемо и опрему за тестирање, тако да ћемо имати могућност да тестирамо пацијенте који су сумњиви на вирус корона. Тиме ће број особа који се тестирају бити знатно већи, а резултати бржи", нагласио је Марић.

Марић је најавио да би наредне седмице требало да стигне први апарат за тестирање, а у априлу још један.

На улазу у Универзитетску болницу Фоча још раније је обезбијеђен тријажни пункт кроз који пролазе сви који долазе у болницу, да би се смањио ризик уноса заразе.

На пријемно одјељење може се проћи тек након што се љекарским прегледом утврди да не постоје симптоми заразе вирусом корона, а у супротном, уколико постоји сумња на обољење, пацијенти бивају прослијеђени на инфективно одјељење.

"Тамо су два инфектолога који пацијента у потпуности прегледају, смјесте га у собу за изолацију. Након тога, узима се брис који се прослиједи Институту за јавно здравство и док се чекају резултати пацијент се налази у изолацији. Особље има заштитну орпему и не постоји могућност преноса заразе", навео је Марић.