ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво27/03/2020

ПОДРШКА КИНЕСКИХ УНИВЕРЗИТЕТА У БОРБИ ПРОТИВ ВИРУСА КОРОНА

 

БАЊАЛУКА, 27. МАРТА /СРНА/ - Замјеник директора Сједишта Конфуцијевих института Ма Јианфеи и потпредсједник за међународна питања Универзитета за технологију и образовање у Тјенђину Јан Бинг упутили су писма подршке ректору Универзитета у Бањалуци Радославу Гајанину, изразивши наду да ће се Република Српска и БиХ изборити са вирусом корона.

 

Ма је подсјетио да је Универзитет у Бањалуци нудио подршку и помоћ када се Кина донедавно суочавала са епидемијом вируса корона и бринуо о кинеском особљу ангажованом на Универзитету.

"Ми смо посебно захвални за то. Болест је под контролом у Кини, али сада се ви суочавате са пандемијом. Саосјећамо са вама, бићемо уз вас и пријатеље у свијету и пружићемо помоћ у складу са својим могућностима. Вјерујемо да ће се Ваша земља изборити са овом болешћу, те да ће сви Ваши факултети и студенти, као и колеге у Конфуцијевом институту остати здрави и добро у тешком периоду", навео је Ма у писму Гајанину.

Јан је истакао да Универзитет за технологију и образовање у Тјенђину изражава забринутост у вези са ширењем вируса корона широм свијета, укључујући и Републици Српској, те да саосјећа са партнерима у Српској.

"Саосјећамо са нашим пријатељима у Српској у овом посебном периоду. Имамо сазнања да Влада Републике Српске предузима ефективне мјере с циљем стављања ситуације под контролу. Вјерујемо и да се наш партнер, Универзитет у Бањалуци, придржава мјера и да су му животи студената и особља приоритет", навео је Јан у писму Гајанину.

Подсјетивши да се настава на Универзитету за технологију и образовање у Тјенђину одвија онлајн, Јан је истакао да настављају и са радом на текућим пројектима са Универзитетом у Бањалуци, као што је Конфуцијев институт.

Гајанин је захвалио за подршку, наводећи да Универзитету у Бањалуци у овим тешким временима много значи да има пријатеље који нуде подршку.

Он је истакао да пријатељи из Кине и професори већ помажу, а да кинески грађани помажу и у Бањалуци као епицентру вируса короне у Српској.

"Професори са нашег Конфуцијевог института донирали су заштитне маске, а наш партнерски Универзитет за технологију и образовање обезбиједио нам је донацију заштитних маски и омогућио директан контакт са властима у Тјенђину, који нам помажу у одабиру добављача респиратора који су хитно потребни нашим болницама", истакао је Гајанин у узвратним писмима.

Он је навео да су, слиједећи примјер из Кине, брзо обуставили активности и предавања и наставили извођење наставе на даљину.